Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! Smak lata zamknięty w słoiczku

Otwarty dostęp

Przywołaj smak wakacyjnych podróży ze słoiczkiem warzywnych przekąsek. Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! to aromatyczne pomidory, suszone w południowym słońcu z dodatkiem delikatnego oleju i mieszanki ziół, które pozwolą stworzyć Ci wyjątkowe dania na każdą okazję.

Suszone pomidory to jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników południowej kuchni. Ich charakterystyczny aromat i wyrazisty, pomidorowy smak to esencja włoskich i hiszpańskich przepisów, pośród których znajdziemy wyśmienite makarony, zapiekanki i dania mięsne.

W chłodne listopadowe wieczory, te słoneczne, śródziemnomorskie smaki, z łatwością odtworzymy we własnej kuchni.  Wystarczy zaledwie kilka chwil oraz zamknięte w wygodnym słoiczku Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! by stworzyć klimat toskańskiej osterii lub przywołać wspomnienia słonecznej Katalonii. 

Ta wyjątkowa warzywna przekąska doskonalone sprawdzi się przy przygotowaniu szybkiego lunchu. W towarzystwie fety, oliwek i wina, zachwyci także gości podczas nadchodzących Andrzejek.

Przygotuj  Kluseczki kładzione z pesto oraz Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE! i rozsmakuj się w słonecznych wspomnieniach. Przepis dostępny w linku https://wole-ole.pl/recipes/kluseczki-kladzione-z-pesto-oraz-suszonymi-pomidorami/

Więcej smacznych propozycji na dania z warzywnymi przekąskami OLE! znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE! na: www.wole-ole.pl

Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE!

Pojemność: 305 ml
Cena: około 15 zł

PRZEPIS: Kluseczki dyniowe z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido (ok.400 g miąższu)
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 200 g mąki pszennej + szczypta do podsypywania
  • oliwa
  • 1 jajko
  • ½  łyżeczki curry, gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
  • ½  łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Suszone pomidory w oleju z ziołami Ole!
     

Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Cienka skórka w dyni hokkaido nie wymaga obierania.

Kawałki dyni polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min, do miękkości (będziemy robić z niej puree). Miksujemy za pomocą blendera i łączymy z purée z ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i wyrabiamy ciasto. 

Stolnicę posypujemy mąką i formujemy wałeczki z ciasta. Za pomocą ostrego noża kroimy ukośne kopytka. Kluseczki gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, w słonej wodzie. Wyjmujemy na sitko i opłukujemy wodą, aby się nie sklejały. Łączymy z suszonymi pomidorami.  Podajemy na ciepło. Możemy posypać startym parmezanem.

Więcej na: www.wole-ole.pl

 

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI