Suszone pomidory to jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników południowej kuchni. Ich charakterystyczny aromat i wyrazisty, pomidorowy smak to esencja włoskich i hiszpańskich przepisów, pośród których znajdziemy wyśmienite makarony, zapiekanki i dania mięsne.
W chłodne listopadowe wieczory, te słoneczne, śródziemnomorskie smaki, z łatwością odtworzymy we własnej kuchni. Wystarczy zaledwie kilka chwil oraz zamknięte w wygodnym słoiczku Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! by stworzyć klimat toskańskiej osterii lub przywołać wspomnienia słonecznej Katalonii.
Ta wyjątkowa warzywna przekąska doskonalone sprawdzi się przy przygotowaniu szybkiego lunchu. W towarzystwie fety, oliwek i wina, zachwyci także gości podczas nadchodzących Andrzejek.
Przygotuj Kluseczki kładzione z pesto oraz Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE! i rozsmakuj się w słonecznych wspomnieniach. Przepis dostępny w linku https://wole-ole.pl/recipes/kluseczki-kladzione-z-pesto-oraz-suszonymi-pomidorami/
Więcej smacznych propozycji na dania z warzywnymi przekąskami OLE! znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE! na: www.wole-ole.pl
Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE!
Pojemność: 305 ml
Cena: około 15 zł
PRZEPIS: Kluseczki dyniowe z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (ok.400 g miąższu)
- 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 200 g mąki pszennej + szczypta do podsypywania
- oliwa
- 1 jajko
- ½ łyżeczki curry, gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- Suszone pomidory w oleju z ziołami Ole!
Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Cienka skórka w dyni hokkaido nie wymaga obierania.
Kawałki dyni polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min, do miękkości (będziemy robić z niej puree). Miksujemy za pomocą blendera i łączymy z purée z ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i wyrabiamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką i formujemy wałeczki z ciasta. Za pomocą ostrego noża kroimy ukośne kopytka. Kluseczki gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, w słonej wodzie. Wyjmujemy na sitko i opłukujemy wodą, aby się nie sklejały. Łączymy z suszonymi pomidorami. Podajemy na ciepło. Możemy posypać startym parmezanem.
Więcej na: www.wole-ole.pl