Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

30 września 2020

Superwarzywo brokuł

68

Brokuł jest bardzo często wskazywany jako najzdrowsze na świecie warzywo. Zawiera luteinę oraz witaminy B2 i C, które chronią nasz wzrok, a także chrom, jeden z pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Jednak to co naprawdę wyróżnia brokuł to wysoka zawartość wielozadaniowego sulforafanu.

Spożywanie warzyw i owoców pełni kluczową rolę w zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Brokuł jest tego najlepszym przykładem za sprawą swojego bogatego składu. Luteina zapewnia dobrą formę skórze i oczom. Witaminy B2 i C pomagają dbać o wzrok. Chrom odgrywa rolę strategiczną. To jednak sulforafan może mieć najsilniejsze znaczenie. Jest bowiem uważany za główny aktywny składnik w brokułach, który może chronić przed wolnymi rodnikami, aktywować enzymy detoksykacji, pomóc w zapobieganiu nowotworom, a także w ich leczeniu. Zapobiega również wrzodom żołądka poprzez zwalczanie bakterii Helicobacter pulori, która je powoduje.

POLECAMY

Sulforafan jest związkiem, który powstaje poprzez reakcję chemiczną glucorafaninu ( tzw. prekursora) i zawartego w brokule enzymu zwanego mirozynazą. Podczas żucia lub siekania surowego warzywa prekursor i enzym mieszają się i powstaje sulforafan. Dlatego w surowych brokułach jest duża zawartość tego związku. Niestety enzym nie jest odporny na obróbkę termiczną i w gotowanych warzywach zawartość sulforafanu jest niewielka.

Prawidłowe przygotowanie brokuła do spożycia powinno zatem polegać na posiekaniu go i pozostawieniu na kilka godzin, aby mógł się wytworzyć sulforafan. W przeciwieństwie do samej mirozynazy, jest on odporny na temperaturę. Dlatego kiedy później ugotuje się warzywo nie traci już ono prozdrowotnych właściwości. To jednak wydłuża proces przygotowania zdrowego posiłku.

Są jednak na rynku produkty z brokuła, takie jak Brassicare firma Dianafood, które są standaryzowane na substancje czynne. Jest to ekstrakt z warzywa w formie proszkowej, gdzie zawartość glucorafaninu i potencjalna zawartość sulforafanu jest ściśle określona.

Produkt jest naturalny, bezsmakowy i dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jego dwie najważniejsze funkcje to poprawa detoksykacji wątroby i działanie przeciwbakteryjne. Poniższa grafika prezentuje wpływ produktu Brasiccare na detoksykacyjne działanie wątroby:

Autor:

Jarosław Fiuczek

Doradca d/s surowców spożywczych

Kaczmarek-Komponenty

Przypisy