Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

4 sierpnia 2016

Stewia – z czym to się je?

196
Gdy epidemia otyłości zatacza coraz szersze kręgi, stewia, jako niskokaloryczna i zdrowa alternatywa, zyskuje na popularności. Choć o tej roślinie mówi się coraz więcej, nie wszystkim znane są jej właściwości i możliwości stosowania. Stewiarnia.pl tłumaczy, jak z niej korzystać. Zanim stewia trafiła do Europy, przez wieki była używana przez Indian z Ameryki Południowej. Ta roślina z Paragwaju zawiera w swoich liściach substancje, glikozydy stewiolowe, które są nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Słodycz danego słodzika zależna jest od rodzaju substancji pozyskanej z tej rośliny, np. rebaudiozyd A jest 250-450 razy słodszy od sacharozy, a stewiozyd 250-300 razy. Organizm ludzki ich nie przyswaja, dlatego słodziki na bazie stewii nie dostarczają żadnych kalorii i mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 1). Na polskim rynku stewia dostępna jest w formie słodzików i liści. O ile stosowanie liściastej postaci może przysparzać problemów, o tyle słodziki z ekstraktów ze stewii mają szerokie zastosowanie. Stewia w tabletkach – idealna do kawy i herbaty Słodzik w tabletkach świetnie nadaje się do słodzenia ciepłych napojów. Szybko się rozpuszcza, a dozowanie jest proste. Jedna tabletka słodyczą odpowiada jednej kostce lub jednej łyżeczce cukru, mając jedynie ułamek kalorii (0,12 kcal). Poręczne opakowanie sprawia, że słodzik można zabrać wszędzie ze sobą. – Stewia w tabletkach to najbardziej ekonomiczny wariant słodzika na bazie glikozydów stewiolowych. Każda z 300 tabletek w opakowaniu odpowiada wartości kilku groszy – wyjaśnia Beata Straszewska, właścicielka Stewiarnia.pl, propagatorka zdrowych zamienników cukru. Słodzenie kawy stewią nie zaskutkuje napadem głodu, jak to bywa w przypadku kawy słodzonej cukrem. Po wypiciu kawy z sacharozą, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, po czym równie szybko spada. Organizm domaga się wówczas kolejnego energetycznego kopa i stąd bierze się potrzeba jedzenia. Stewia, z racji swojego niskiego IG, nie wywoła wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlatego bezpiecznie stosować mogą ją diabetycy. Stewia w kryształkach – do wypieków i gotowania Stewia w kryształkach ma zdecydowanie najszersze zastosowanie w kuchni. Jest odporna na wysokie temperatury, nie gorzknieje jak sztuczne słodziki i bez problemu można w niej piec w 200 stopniach Celsjusza. Wygląda niemal identycznie jak cukier, łatwo stosuje się ją jako zamiennik sacharozy. Stewia w kryształkach 1:1 ma słodycz odpowiadającą cukrowi, więc jej dozowanie jest takie samo. - Trudno jest operować substancją 300 razy słodszą od cukru, szczególnie jeśli stosuje się ją do słodzenia napoi i potraw o niedużej objętości. Dlatego producenci opracowują formuły, takie jak stewia w tabletkach czy kryształkach 1:1, których dawkowania nie trzeba przeliczać w skomplikowany sposób. Dzięki temu stosowanie słodzika jest bardzo proste – dodaje ekspertka Stewiarnia.pl. Jej stosowanie ułatwia codzienne gotowanie, wypieki, robienie naleśników, omletów, wyrób przetworów. Ze względu na dodatek erytrytolu w składzie (innej naturalnej substancji słodzącej pochodzącej z winogron lub gruszek), smak słodzika jest niemal identyczny z cukrem, bo erytrytol balansuje posmak stewii, nie dostarczając przy tym kalorii i nie zwiększając wartości IG. Wersja ekonomiczna to stewia w kryształkach 10:1, która jest 10 razy słodsza od sacharozy, więc wystarczy użyć jej 10 razy mniej, niż tradycyjnego cukru. Stewia w płynie – do napojów, sosów, deserów, sałatek Słodzik ze stewii w tej postaci świetnie nadaje się do słodzenia potraw, które są płynne lub półpłynne – szybko łączy się daniem. Można nim słodzić kawę, herbatę, jogurty, kakao, ciasto na naleśniki i placki, budynie, bitą śmietanę, sałatki, różnego rodzaju sosy i desery. Opakowanie z wygodnym kroplomierzem pozwala na łatwe i precyzyjne dozowanie: 3-4 krople praktycznie bezkalorycznego słodzika odpowiadają słodyczą 1 kostce cukru. Opakowanie o pojemności 100 ml to równowartość 3,2 kg cukru, które może wystarczyć nawet na kilka miesięcy. Stewiarnia. Naturalnie bez cukru. Stewiarnia to centrum wiedzy o zdrowych i naturalnych zamiennikach białego cukru. Powstała z myślą o osobach, które prowadzą zdrowy styl życia i szukają sposobu na ograniczenie spożycia cukru, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje smak słodkiej kawy czy czekolady. Założona przez Beatę Straszewską w 2013 roku Stewiarnia sprzedaje produkty w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach oraz hipermarketach w całej Polsce oraz poprzez e-sklep. W ofercie sklepu znajdują się słodziki ze stewii oraz tagatozy, czekolady i cukierki bez cukru oraz owocowe przekąski. Stewiarnia jest laureatem konkursu na najlepszy produkt na Międzynarodowych Targach Żywności – World Food Warsaw 2014 oraz konkurs Najlepszy Produkt DIABETICA EXPO 2014. www.stewiarnia.pl  

Przypisy