Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

27 stycznia 2021

Stanowcze 6 razy TAK dla wprowadzenia warzyw do diety.
Inspiracje na dania z pastami warzywnymi Podravka.

28

Zdrowe, kolorowe, różnorodne i …często zapominane - tak, to właśnie warzywa. Nie jest tajemnicą, że są one potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Od najmłodszych lat słyszmy, że należy ich dużo jeść, ale właściwie po co? Poznaj 6 powodów, które sprawią, że warzywa staną się nieodłączną częścią Twojej diety. Pomogą w tym inspiracje na zdrowe i pełnowartościowe posiłki z pastami warzywnymi Podravka.

 

POLECAMY

1. „Hu hu ha, nasza zima zła” - mówi tekst piosenki dla dzieci. Ale okres zimowy wcale nie musi nam się źle kojarzyć. Składniki odżywcze zawarte w warzywach przyczyniają się do poprawy odporności i pozwalają dłużej cieszyć się zdrowiem, a tym samym można sobie pozwolić na długie godziny szalonych zimowych aktywności nawet na mrozie.

2. Zima to czas, kiedy możemy zaobserwować spadek formy. Odpowiednia porcja warzyw pomoże wspomóc powrót do równowagi, dobrego samopoczucia i uregulować wiele procesów w naszym organizmie, dzięki czemu poczujemy się lżej i będziemy mieć lepsze samopoczucie. W tym celu warto wzbogacić dietę na przykład o buraka, który zawiera cenne składniki odżywcze, jak na przykład magnez, potas czy cynk. Dobrym rozwiązaniem będzie także niskokaloryczny bakłażan, który jest źródłem flawonoidów – substancji, które regulują poziom cholesterolu we krwi.

3. W obecnych czasach, gdy siłownie i baseny są zamknięte, ciężej jest zadbać o aktywność fizyczną, a pracując zdalnie oraz spędzając większą ilość czasu w domu, wiele osób ma skłonność do nieustannego podjadania. Niska zawartość tłuszczów i kalorii zawarta w warzywach wspomaga odchudzanie i pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę oraz odpowiednio zadbać o linię.

4. Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla urody. Trzeba dbać o swój wygląd nie tylko na zewnątrz, ale także dostarczyć organizmowi potrzebne składniki do wewnątrz. Dzięki witaminom zawartym w różnych warzywach kondycja Twojej skóry i włosów znacznie się poprawi. W tym celu warto sięgać po takie warzywa, jak na przykład pomidor czy papryka, które są cennym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamy C.

5. Warzywa to naturalne źródło witamin. Ważna jest różnorodność w naszej diecie, ponieważ każdy rodzaj warzyw zawiera inną proporcję  witamin.

6. Czy wiecie, że wprowadzenie do diety niektórych warzyw pozwoli oczyścić organizm z toksyn? Takie działanie ma m.in. cukinia i pomidor. Dzięki dużej zwartości wody wspomaga detoks organizmu. W dodatku miąższ cukinii nie kumuluje metali ciężkich, co również ma znaczenie dla naszego zdrowia.

To tylko kilka powodów, dla których powinniśmy urozmaicić naszą dietę o warzywa. Według najnowszych badań powinny one stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy. Jeśli zależy ci na pomysłowej, pełnej smaku diecie, brakuje ci pomysłów na wprowadzenie warzyw do codziennego menu, znajdź inspiracje z nowymi pastami warzywnymi Podravki. Gotowe przepisy ułatwią przygotowanie smacznych, aromatycznych potraw, które zachwycą każde podniebienie, jednocześnie korzystnie wpływając na zdrowie.

Zainspiruj się!

Quesadilla z grillowaną papryką i pastą warzywną Podravka z nasionami słonecznika

Składniki:

2 placki tortilli

1 duża papryka czerwona

50 g rukoli

100 g fety (lub mozzarelli)

Pasta warzywna Podravka z nasionami słonecznika

Sposób wykonania:

Paprykę kroimy w plastry (lub w kostkę) i grillujemy za pomocą grilla elektrycznego lub na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie smarujemy placki tortilli pastą warzywną Podravka. Na 1 placku układamy fetę (lub mozzarellę), dodajemy paprykę, posypujemy rukolą i przykrywamy drugim plackiem. Całość zamykamy w grillu elektrycznym lub podgrzewamy na patelni pod przykryciem, aż placki będą ciepłe i lekko zarumienione. Następnie kroimy quesadillę na trójkąty. Dodatkowo gotową quesadillę możemy posypać ulubionymi przyprawami.

Omlet z pastą warzywną Podravka  z pomidorami i cukinią i szparagami

Składniki:

3 jajka

50 ml śmietanki 30% 

sól, pieprz

3 łyżki pasty warzywnej Podravka z pomidorami i cukinią

80 g startej mozzarelli

2 szparagi lub avocado

Pół papryki czerwonej

Sposób wykonania:

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Smażymy z jednej strony przez ok. 2 minuty, następnie przekładamy na drugą stronę, układamy mozzarellę i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie smarujemy połowę omleta pastą z pomidorami i cukinią i szparagami Podravka i dodajemy drobno pokrojone surowe szparagi lub avocado oraz paprykę. Całość składamy na pół. Smażymy ok. 1- 2 minut, w międzyczasie przekręcając na druga połowę. Po tym czasie zdejmujemy omlet z patelni.

Vege Burger z pastą warzywną z papryką, bakłażanem i ciecierzycą

Składniki:

Kotlet:

2 szklanki startej marchewki

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej

½ szklanki prażonego słonecznika

½ szklanki prażonego sezamu

1 czerwona cebula

½ szklanki bułki tartej

¼ szklanki oleju

3 łyżki mąki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki kolendry

2 łyżeczki pietruszki

łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce

¼ łyżeczki chili

sól i czarny pieprz

Burger:

Pasta warzywna Podravka z papryką, bakłażanem i ciecierzycą

5 bułek zwykłych lub hamburgerowych

Ulubione warzywa np.: sałata, rukola, cebula, pomidor, ogórek

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia burgera przekładamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Formujemy burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obracamy kotlety na drugą stronę. Bułki grillujemy w piekarniku do zarumienienia, następnie każdą przecinamy i smarujemy obydwie połówki pastą warzywną Podravka, do środka wkładamy ulubione warzywa i burgera. 

 

Przypisy