Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

13 sierpnia 2021

Śniadaniowa tapioka

0 41

Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.  

 

POLECAMY

Składniki (2 porcje):

3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)

3/4 szklanki tapioki

1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ

łyżka kakao

1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

dodatki do dekoracji, np. truskawki

Śniadaniowa tapioka z MIXEM BAKALII KRESTO. Fot. KRESTO

Przygotowanie:

Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).

W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.

Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.

Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją.
Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.

Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.

Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy