Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.
Składniki (2 porcje):
3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
POLECAMY
3/4 szklanki tapioki
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ
łyżka kakao
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
dodatki do dekoracji, np. truskawki
Śniadaniowa tapioka z MIXEM BAKALII KRESTO. Fot. KRESTO
Przygotowanie:
Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).
W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją.
Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice