Śniadanie małych mistrzów, czyli pomysły na pełen energii poranny posiłek z warzywami i owocami – dla dzieci aktywnych fizycznie

Otwarty dostęp

Śniadanie to zdaniem ekspertów najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego? Otóż po przebudzeniu mamy podwyższony poziom kortyzolu, zwanego również hormonem stresu. Zjedzenie pierwszego posiłku powoduje jego stopniowe obniżenie. Dostarczając dziecku niezbędnych substancji odżywczych w pełnowartościowym daniu o poranku, dbamy o jego dobre samopoczucie oraz właściwą pracę mózgu w dalszej części dnia. Na idealne śniadanie składają się przede wszystkim warzywa i owoce, najlepiej sezonowe i dostępne lokalnie, które powinny zajmować połowę talerza w każdym posiłku. Kolejnymi ważnymi elementami tego dania są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz wartościowe źródła białka.

Pomysły na energetyczne i zbilansowane śniadania dla dzieci aktywnych fizycznie prezentuje Marta Miśkiewicz, psychodietetyczka i specjalistka żywienia dzieci 0-6 lat, autorka bloga Raczkujac.pl – ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

OWSIANY OMLET „SZARLOTKA”

1 porcja

  • 1 duże jajko
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łyżka płatków owsianych (lub innych)
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • garść ulubionych owoców (np. gruszki, śliwki, borówki) – do podania obok
     

Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce, a następnie odsącz z nadmiaru soku, np. przy pomocy sitka. Jajko wbij do miski, dodaj jabłko i cynamon i całość zmiksuj na gładką, puszystą masę. Do masy dodaj odsączone z wody płatki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wylej masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj, aż omlet dobrze się zetnie od spodu i przewróć go na drugą stronę. Pomocne może być zsunięcie omletu na talerz lub pokrywkę, przyłożenie od góry patelni i szybkie obrócenie całości. Poczekaj, aż omlet dobrze się przepiecze i lekko zarumieni. Podawaj go ze świeżymi owocami.

ŚLIWKOWO-GRUSZKOWA ORKISZANKA

1 porcja

  • 3 łyżki płatków orkiszowych (lub innych, np. jaglanych, owsianych, jęczmiennych bądź ich miks)
  • 1 łyżeczka zmielonych/posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 gruszki
  • 2 śliwki węgierki (mogą byś suszone)
  • 2/3 szklanki wody lub mleka (zwykłego lub napoju roślinnego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka masła klarowanego (lub zwykłego)
     

Umyj owoce. Gruszkę obierz ze skóry i usuń gniazdo nasienne, ze śliwek usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj owoce oraz przyprawy. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Płatki ugotuj na wodzie lub na mleku. Do miseczki przełóż płatki, dodaj jogurt i owoce, a na koniec posyp całość posiekanymi lub zmielonymi orzechami.

PIECZONA OWSIANKA Z MARCHEWKĄ

ok. 3-4 porcje

  • 1 szklanka płatków owsianych (lub miksu płatków owsianych i jaglanych)
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka lub jabłko
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 3 suszone śliwki
  • 1 i 2/3 szklanki mleka (zwykłego lub napoju roślinnego)
  • szczypta cynamonu
     

Jabłko i marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki. Dodaj tarte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Następnie całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp cynamonem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz owsiankę przez ok. 30 minut.

Wskazówki:

  • Nadmiar owsianki możesz odłożyć do lodówki i podać następnego dnia. Możesz też upiec ją z wyprzedzeniem.
  • Owsiankę polecam podawać dodatkowo z jogurtem naturalnym lub skyrem.

 

MUFFINKI JAJECZNE Z WARZYWAMI

Porcja: 5 muffinek

  • 3 jajka
  • 1/3 papryki
  • 3 różyczki brokułu
  • 1/3 szklanki tartego sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • odrobina oleju roślinnego lub masła (do wysmarowania foremek)
     

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą i też pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masę przelej do foremek na muffinki, wcześniej posmarowanych olejem roślinnym lub masłem. Jeśli używasz silikonowych foremek, nie musisz smarować ich tłuszczem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut w 190°C (funkcja góra–dół). Po około 15-20 minutach zajrzyj do piekarnika i sprawdź, czy muffinki się przepiekły. W razie potrzeby potrzymaj je jeszcze w piekarniku przez  5-10 minut.

WYTRAWNE GOFRY Z CUKINIĄ

Porcja: ok. 8 gofrów

  • 1 szklanka mąki owsianej (można zamienić na inną mąkę, np. pszenną, kukurydzianą, orkiszową)
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 cukinia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • olej roślinny (do posmarowania gofrownicy)
     

Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku, np. przy pomocy sitka. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną odrobiną oleju (np. przy pomocy pędzelka). Piecz przez ok. 4‒5 minut, aż gofry się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i warzywami.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:

https://jedzowoceiwarzywa.pl/

https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/

https://www.instagram.com/jedz_owoce_i_warzywa/

Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@jedzowoceiwarzywa.pl

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI