Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

8 listopada 2016

Śniadanie Daje Moc - przez całe życie!

0 253
Aż 95% matek dostrzega wpływ pełnowartościowych posiłków na przyszłość ich dzieci – tak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonego na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia. To właśnie poranny posiłek odgrywa znaczącą rolę w przyswajaniu wiedzy, pomaga w koncentrowaniu się na lekcji i… dodaje apetytu na dodatkowe aktywności umysłowe i społeczne. Dlatego już 8 listopada w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce obchodzić będziemy po raz szósty Dzień Śniadanie Daje Moc. Uczniowie, wspierani przez nauczycieli i rodziców, samodzielnie przygotują oraz zjedzą pyszne i zdrowe śniadanie, a towarzyszyć im będą wyjątkowi goście – Tola, Maks i Wszystojad. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem – tej zasady uczą się dzieci już od najmłodszych lat. O ich posiłki troszczą się przede wszystkim matki – dlatego zapytaliśmy właśnie je w badaniu „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonym w sierpniu b.r. przez Millward Brown na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia, o ich spostrzeżenia, zwyczaje i codzienne sytuacje związane z odżywianiem dzieci i jedzeniem śniadań. Sposób odżywiania dziecka ma wpływ na jego przyszłe życie – tak twierdzą prawie wszystkie mamy. To niezwykle ważne stwierdzenie! Według respondentek prawidłowe żywienie najbardziej wpływa na odporność dziecka (90%), rozwój i sprawność fizyczną (84 i 82%). Aż 81% ankietowanych kobiet ma też świadomość zależności między tym, co jedzą najmłodsi, a ich rozwojem umysłowym. Uczniowie, którzy rozpoczynają naukę bez śniadania, częściej skarżą się na zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji czy pracy przewodu pokarmowego. Dzieci mają też problemy z koncentracją, negatywnymi emocjami oraz mniej energii do nauki i zabawy. Śniadaniowe hity na stołach uczniów klas 0-3 szkół podstawowych to niestety w 40% przypadków parówki i 58% białe bułeczki. Największymi przegranymi są niestety pełnoziarniste pieczywo i warzywa – obecne na stołach jedynie co czwarte dziecko je pieczywo ciemne, a świeże warzywa – co szóste. Dlatego programy szkolne, takie jak „Śniadanie Daje Moc”, mogą skutecznie pomagać mamom we wprowadzaniu w domu zdrowszych śniadaniowych rytuałów. Według matek zdrowe odżywianie bardziej wpływa na rozwój fizyczny (67%) niż psychiczny dziecka (48%). Kobiety podkreśliły jednak, że to wspólne posiłki są ważnym elementem życia emocjonalnego najmłodszych (62%). Pięknie kształtują relacje rodzinne i są dobrym fundamentem ich poczucia bezpieczeństwa. Wyzwalają dobrą energię oraz pozytywne uczucia sprzyjające przyswajaniu wzorców i postaw m.in. nawyków żywieniowych. Elżbieta Lange, psychodietetyk i ekspertka programu „Śniadanie Daje Moc” tłumaczy: Przyszłość i zdrowie dzieci leży w naszych rękach. Rodzice odpowiadają za ich właściwe odżywianie, pedagodzy i nauczyciele za edukację, dzieci natomiast za swój apetyt i smak oraz reakcje na określone potrawy, które zawsze są autentyczne. Pełnowartościowe, zdrowe i urozmaicone śniadanie jest jedną z podstaw prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego od najmłodszych lat warto uczyć go dobrych nawyków i zasad zdrowego odżywiania. W przyszłości zaprocentuje to nie tylko prawidłowym rozwojem fizycznym, ale również wpłynie na jego rozwój emocjonalny, intelektualny oraz społeczny. Dobry posiłek dla dziecka to wyważona mieszanka zdrowych potraw, troski i zaangażowania bliskich, radości i estetyki dla zmysłów oraz edukacji. 92% dzieci uczestniczy w przygotowywaniu posiłków. Sprawia im to wielką radość, przynosi satysfakcję i wiele uczy. Samodzielnie przygotowany twarożek z warzywami czy owocowe szaszłyki smakują nawet największemu niejadkowi, a widać to co roku 8 listopada, podczas obchodów Dnia Śniadanie Daje Moc! Badanie pokazuje wyraźnie, że dobre wzorce motywują najlepiej, a nasze dzieci są czujnymi obserwatorami. Według raportu 66% matek, które same jedzą codziennie świeże warzywa - podają te produkty codziennie swojemu dziecku. To samo dotyczy 79% mam, jedzących codziennie owoce i produkty mleczne. 63% mam, które nigdy nie piją gazowanych, słodzonych napojów, nigdy nie daje ich swojemu dziecku. Działa to niestety także w drugą stronę. W przypadku 67% uczestniczek badania, które w ogóle nie spożywają ciemnego pieczywa, także ich dzieci nigdy nie jedzą tego rodzaju produktów. Aż 59% matek, które każdego dnia jedzą słodycze, podają je codziennie również dziecku. To samo robi 42% mam sięgających codziennie po słone przekąski i 29% mam codziennie jedzących zapiekanki, hot dogi czy hamburgery – te produkty także goszczą codziennie w menu dziecka! Dlatego tak ważne jest, by rodzice wywierali dobry wpływ i możliwie najwcześniej współdziałali ze sobą w sferze kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W domach, w których kładzie się na to nacisk, uczniów klas 0-3 szkół podstawowych rzadziej kusi jedzenie typu chipsy i słodycze. Mają lepiej wykształcony odruch sięgania po owoce, wodę i częściej smakują im ryby oraz warzywa. Są mniej marudne, sporadycznie rezygnują z przygotowanego dla nich dania. 8 listopada - ogólnopolski Dzień Śniadanie Daje Moc Raport „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” dowodzi, że rodzice potrzebują wsparcia i aktywności szkoły oraz nauczycieli w tym zakresie. Aż 57% matek uważa, że w szkole powinny być prowadzone lekcje o zdrowym odżywianiu. Kształtowanie dobrych nawyków nie musi być nudne. Nauczyciele mogą dzisiaj korzystać z szeregu narzędzi, by być dobrymi przewodnikami dla rodziców. W tym roku szkolnym uczestnicy programu Śniadanie Daje Moc realizują Misje Śniadaniowe. Podczas lekcji pełnych gier, zabaw i eksperymentów dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania wspólnie z małymi agentami Tolą i Maksem i ich kosmicznym przyjacielem Wszystkojadem. Ta odmieniona formuła wykorzystuje elementy atrakcyjnej dla uczniów grywalizacji – edukacji z elementami gry i rywalizacji. Wielki finał w postaci własnoręcznie przygotowanych, ogólnoszkolnych i bardzo uroczystych śniadań już 8 listopada! 8 listopada - ogólnopolski Dzień Śniadanie Daje Moc Raport „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” dowodzi, że rodzice potrzebują wsparcia i aktywności szkoły oraz nauczycieli w tym zakresie. Aż 57% matek uważa, że w szkole powinny być prowadzone lekcje o zdrowym odżywianiu. Kształtowanie dobrych nawyków nie musi być nudne. Nauczyciele mogą dzisiaj korzystać z szeregu narzędzi, by być dobrymi przewodnikami dla rodziców. W tym roku szkolnym uczestnicy programu Śniadanie Daje Moc realizują Misje Śniadaniowe. Podczas lekcji pełnych gier, zabaw i eksperymentów dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania wspólnie z małymi agentami Tolą i Maksem i ich kosmicznym przyjacielem Wszystkojadem. Ta odmieniona formuła wykorzystuje elementy atrakcyjnej dla uczniów grywalizacji – edukacji z elementami gry i rywalizacji. Wielki finał w postaci własnoręcznie przygotowanych, ogólnoszkolnych i bardzo uroczystych śniadań już 8 listopada! Partnerstwo dla Zdrowia, organizator programu Śniadanie Daje Moc, już od sześciu lat wspólnie ze szkołami podstawowymi w całej Polsce edukuje najmłodszych. Dba o to, by zdobywali wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania w atrakcyjnej formie i doceniali rolę śniadania. Program przyczynia się sukcesywnie do zmniejszania zjawiska niedożywienia jakościowego i ilościowego wśród uczniów, a także zwraca uwagę rodziców oraz kadry pedagogicznej na ważne kwestie żywieniowe dziecka w wieku wczesnoszkolnym. Więcej na stronie www.sniadaniedajemoc.pl Program Śniadanie Daje Moc w skrócie: • Organizator programu: Partnerstwo dla Zdrowia - koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki i Dziecka, od 2006 roku przeciwdziała niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propaguje wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe. Działania Partnerstwa obejmują dwa filary. Pierwszy to tworzenie produktów z misją społeczną. Drugi zaś to działania edukacyjne – program Śniadanie Daje Moc. • Najważniejsze cele programu: 1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka; 2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia; 3. Edukację najmłodszych dzięki angażowaniu rodziców i nauczycieli w działania i programy służące wpajaniu dzieciom zasad zdrowego odżywiania. • Główne działania programu: 1. Kluby Śniadanie Daje Moc – kluby śniadaniowe zakładane w klasach, w ramach których nauczyciele prowadzą lekcje edukacyjne na temat zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem roli śniadania w diecie dziecka, na podstawie scenariuszy uwzględniających 12 zasad zdrowego odżywiania ‒ opracowanych przez Instytut Matki i Dziecka. 2. 8 listopada - Dzień Śniadanie Daje Moc - najważniejszy dzień w programie, podczas którego najmłodsi wspierani przez dorosłych przygotowują i jedzą wspólne śniadanie w klasie. W ten sposób nie tylko kadra pedagogiczna, ale również rodzice angażują się w kwestie żywienia dzieci w wieku wczesnoszkolnym. • Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Rzecznik Praw Dziecka • Patroni regionalni programu: Kuratorium Oświaty w Katowicach, Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wlkp., Kuratorium Oświaty w Opolu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Kuratorium Oświaty w Rzeszowie, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Kuratorium Oświaty w Szczecinie, Kuratorium Oświaty w Warszawie, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu. Komentarz do badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” Partnerstwa dla Zdrowia Elżbieta Lange, psychodietetyk, ekspert programu Śniadanie Daje Moc. elzbieta-lange Czy wiesz, że dzieci, które nie jedzą śniadań, mają problemy z koncentracją, często są ospałe, szybciej się męczą, jest im zimno, ponieważ termoregulacja organizmu jest zaburzona? Witaminy i mikroelementy poprawiają z kolei przewodnictwo impulsów nerwowych ‒ odpowiedzialnych za szybsze myślenie, co przekłada się na lepsze wyniki w nauce i przyswajanie wiedzy. Śniadanie naprawdę daje moc – każdego dnia, przez całe dzieciństwo i dorosłe życie. To właśnie rodzice, dziadkowie, nauczyciele, opiekunowie dziecka mają wielki wpływ na to, jak ukształtują się jego nawyki żywieniowe i czy w przyszłości będzie potrafiło sięgać po produkty, które mają korzystny wpływ na jego organizm. W definicji słowa „wychowanie” oprócz wskazywania młodemu człowiekowi pewnych zasad postępowania, warto uwzględniać jeszcze jeden ważny element ‒ wpajanie mu znaczenia regularności posiłków, rozbudzanie jego ciekawości potraw, smaków, a tym samym dbanie o to, by od najmłodszych lat miało dobre skojarzenia z jedzeniem i myślało o nim w kategoriach przyjemności oraz energii, którą dzięki niemu zyskuje. Jak pokazuje badanie „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” przeprowadzone w sierpniu 2016 r. na zlecenie organizatora programu Śniadanie Daje Moc, mimo że aż 95% matek wie, że sposób odżywiania korzystnie wpływa na rozwój ich pociech, to cały czas wiele z nich potrzebuje wsparcia ze strony placówek edukacyjnych m.in. szkół. Współpraca z ekspertami jest dla nich niezwykle ważna, bo jak przyznają same muszą nadrobić pewne braki i sporo chcą się jeszcze nauczyć. Chętnie angażują się rodzinnie we wszystkie inicjatywy, które mogą przynieść nowe, cenne dla nich informacje, by ich pociechy rosły zdrowe i miały kogo naśladować, bo to najbardziej przekłada się na ich późniejsze decyzje i wybory. Ciekawy jest też wynik procentowy oceny wpływu jedzenia na rozwój fizyczny oraz emocjonalny dziecka. 67% respondentek opowiedziało się za pierwszą zależnością, a tylko 48% za drugą. Przy czym 62 % badanych uznało, że wspólne posiłki pełnią niezwykle ważną rolę w życiu rodziny, zwłaszcza jej najmłodszych członków. Dzieci, które zauważają pozytywne nawyki żywieniowe rodziców w naturalny sposób same je przejmują i chętniej uczestniczą we wspólnym przygotowywaniu posiłków. Bawi je to i są dumne ze swojej kulinarnej pracy. Niepokoi jednak fakt, że 16% dzieci jada samotnie śniadania w dni powszednie. Nie jest to dobre, zwłaszcza na wczesnoszkolnym etapie kształtowania ich postaw dietetycznych. Jeżeli rodzice chcą, by dzieci odżywiały się zdrowo, w pierwszej kolejności muszą zmienić własne nawyki. Dzieci rzadziej słuchają, a częściej biorą przykład. Przyglądają się temu, jak my dorośli żyjemy, a potem naśladują. Jeśli mama pomija śniadania i nie dba o to co je, jej córka również powieli ten schemat, niezależnie od tego ile surówek zostanie podanych jej na obiad. Na to co jedzą nasze dzieci, najczęściej wpływa to co my sami spożywamy. Działa to zawsze w obie strony. Badanie „Zdrowe żywienia a przyszłość dzieci” potwierdza, że matki, które jedzą codziennie warzywa, podają je również swojemu dziecku. Dotyczy to aż 66 % z nich. Niestety dzieci, których matki w ogóle nie spożywają ciemnego pieczywa, nie jedzą tego rodzaju produktów. Tak samo dzieje się ze słodyczami. Aż 59% matek, które każdego dnia jedzą słodycze, podają je codziennie również dziecku. Na wybory dziecka duży wpływ ma także to, na ile skutecznie rodzice będą potrafili określić jego realne potrzeby, a potem zapewnią mu to, co niezbędne jego organizmowi do prawidłowego rozwoju i różnego rodzaju aktywności m.in. nauki, sportu itp. Intensywny wysiłek w szkole, zabawa, pasje pochłaniają mnóstwo energii. Dobrze zbilansowane, urozmaicone posiłki pełnią najważniejszą rolę w ich codziennym życiu, a idealny poranek powinien dostarczać ok. 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Aby być dobrze przygotowanym do obowiązków, młody człowiek potrzebuje węglowodanów, które tworzą zapas na późniejsze godziny. Badanie „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” Partnerstwa dla Zdrowia zwraca uwagę na jeszcze jedno ważne zjawisko. Dzieci, które angażuje się w przygotowywanie posiłków, mają dużo większą świadomość wyboru konkretnych produktów, chętniej sięgają po te, które służą zdrowiu. To, że są pytane, co im smakuje i zapraszane do współdecydowania kulinarnego sprawia, że czują się odpowiedzialne i bardziej samodzielne. Rodzi to dobrą więź i wzmacnia poczucie rodzinnej wspólnoty, jest też dobrym polem do zabawy, bo kuchnia dysponuje całym arsenałem ciekawych dla malucha kolorów, smaków. Duński pedagog Jasper Juul w swojej książce „Uśmiechnij się, siadamy do stołu” radzi rodzicom, by byli mądrymi przywódcami, przewodnikami w sferze kształtowania nawyków żywieniowych dziecka i potrafili powiedzieć mu „nie”, jeśli sytuacja tego wymaga. Odmówienie kolejnego batona jest najlepszą metodą pokazania mu różnicy między zmieniającą się ochotą na coś, a prawdziwą potrzebą. Dobry posiłek dla dziecka jest wyważoną mieszanką zdrowych potraw, troski i zaangażowania bliskich. To także porcja radości i edukacji. Dzieci, które mają wpojone takie zasady, ciepłe, smaczne i ładne wizualnie wspomnienia - zachowują je w pamięci do końca życia. To ważne, że program „Śniadanie Daje Moc” jest oparty na scenariuszu, który wyzwala zapał uczniów do wspólnego przygotowywania posiłków. Uczy i gwarantuje dużo dobrej zabawy, uaktywnia pozytywne emocje. Zabawa jest podstawową formą pozyskiwania informacji. Dzieci mają naturalną zdolność bardzo szybkiego przyswajania wiedzy. Są spostrzegawcze, idealnie naśladują, bardzo szybko się uczą i zapamiętują. Najlepszym sposobem na to, by dziecko jadło zdrowo i tyle, ile potrzebuje, jest edukacja. Świetnie sprawdza się tu 12 zasad zdrowego odżywiania przygotowanych przez Instytut Matki i Dziecka. Pamiętajmy jednak, że dzieci również mają swoje kompetencje. Dotyczą one apetytu, smaku i reakcji na potrawy, które zawsze są autentyczne. Wiedzą, kiedy czują głód, a kiedy są najedzone albo mają na coś ochotę. Zdrowe odżywianie to również miejsce na małe przyjemności. Zakazy i nakazy zwykle mają skutek odwrotny do zamierzonego. Dlatego w menu dziecka powinno znaleźć się miejsce na różne produktu, w odpowiedniej ilości. Partnerstwo dla Zdrowia od 6 lat ‒ wspólnie ze szkołami w całej Polsce wspiera rodziców, nauczycieli oraz opiekunów w działaniach służących edukowaniu dzieci i uświadamianiu im jak ważną rolę odgrywa śniadanie. Warto im kibicować i dołączyć do grona ich entuzjastów, bo dzięki temu wspólnie wychowamy zdrowe pokolenie.

Przypisy