Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

3 lutego 2014

Smażone potrawy zwiększają ryzyko zachorowania na raka

282

Badania przeprowadzone w Fred Hutchinson Cancer Research Center i opublikowane online w 2013 roku wykazały, że regularne spożywanie żywności, smażonej w głębokim tłuszczu, takich jak pączki, smażony kurczak, smażone ryby i frytki, może podnosić ryzyko zachorowania na raka prostaty. Związek ten może wynikać z tworzenia się związków rakotwórczych w produktach spożywczych, które są gotowane w bardzo wysokich temperaturach. Pokarmy smażone w głębokim tłuszczu zawierają duże ilości związków, które są związane ze stresem oksydacyjnym i przewlekłymi zapaleniami. Warunki te również zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Przykładowo, kurczak, który jest smażony w głębokim tłuszczu przez trzecią godzinę może mieć prawie 10 razy więcej takich substancji w stosunku do jednego gotowano przez godzinę. Poprzednie badania wykazały, że już same głęboko smażone pokarmy podnoszą ryzyko zachorowania na raka piersi, raka przełyku, raka płuc i raka trzustki, a także nowotworów głowy i szyi. Zdrowie układu krążenia i serca Smażenie wpływa także na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W badaniu opublikowanym w Circulation czytamy, że niewydolność serca w 2011 roku u kobiet po menopauzie, które spożywały więcej smażonych ryb miały wyższe ryzyko niewydolności serca. W rzeczywistości, tylko jedna porcja smażonej ryby tygodniowo zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca W przeciwieństwie do kobiet, które często spożywają pieczone ryby miały niższe ryzyko wystąpienia niewydolności serca. Tak więc podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 w rybach poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, smażenie ryb, nie tylko wydaje się negować te korzyści, ale nawet może skończyć się wytworzeniem takich związków, które są szkodliwe dla serca. Substancje toksyczne Badania przeprowadzone przez naukowców hiszpańskich i portugalskich, a opublikowane w Food and Chemical Toxicology w 2013 roku wykazały, że smażone paluszki rybne zawierają związki bardziej szkodliwe niż te, które były pieczone w piecu. Furany (związki, które tworzą się podczas smażenia) mogą poprawić smak i zapach potraw, ale badanie sugeruje, że są one szkodliwe dla zdrowia, a nawet rakotwórcze. Ogólnie, wyższe temperatury produkują więcej furany. Warto wypróbować kilka sposobów, które zmniejszą ilość furanów m.in. użycie kuchenki zamiast frytkownicy, gotowanie w niskich temperaturach, skracanie czasu gotowania i pozostawienie potrawy w naczyniu na około 10 minut przed konsumpcją. Smażenie wytwarza tłuszcze trans, które są szkodliwe dla zdrowia Badania wykazały również, że smażenie potraw podnosi poziom tłuszczów trans, które są powiązane z szeroką gamą chorób. Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ryzyko miażdżycy (stwardnienie tętnic), tworzenie płytki nazębnej, stanów zapalnych w organizmie, obniża oporność na insulinę i cukrzycę, zwiększa prawdopodobieństwo chorób autoimmunologicznych, choroby Alzheimera, a nawet raka. Trans tłuszcz podnosi również ilość lipoprotein o niskiej gęstości ( LDL) cholesterolu (powszechnie znany jako "zły" cholesterol ), zmniejszając jednocześnie lipoprotein o dużej gęstości ( HDL) cholesterolu ("dobrego" cholesterolu) . Ponadto, może to spowodować opóźniony rozwój u niemowląt, gdy matka spożywa zbyt dużo tłuszczów trans. Dodatkowo głębokie smażenie jest zazwyczaj wykonywane w olejach roślinnych, które z reguły mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zadbaj o swoje zdrowie Potrawy smażone, bez większych wątpliwości, posiadają cudowny zapach i smakują wybornie. Mimo to, spustoszenie, jakie takie potrawy wywołają w Twoim organizmie jest przerażające - uszkodzą serce, przyczynią się do zapaleń i zwiększą ryzyko zachorowania na raka i cukrzycy. Nie możesz ignorować tych skutków ubocznych, jeżeli chcesz pielęgnować silne, zdrowe ciało i uniknąć wielu poważnych chorób przewlekłych. Warto więc zmienić dietę, wprowadzić zmiany w przygotowywaniu potraw, na przykład zakupić parowar. Katarzyna Bałdyka źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy