Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

1 października 2014

Skutki dny moczowej zmniejszone po wypiciu soku wiśniowego

183

Picie wina wiśniowego lub koncentratu z wiśni- znacząco przyczynia się do redukcji bolesnych skutków dny moczanowej – sugerują najnowsze analizy i badania, przeprowadzone przez naukowców. Naukowcy Northumbria University, publikując swoje wyniki, wykazali, że po wypiciu koncentratu wiśniowego lub  wina, poziom kwasu moczowego w organizmie znacznie się zmniejsza w zaledwie kilka godzin. Dna moczanowa występuje, gdy pojawia się nadmiar kwasu moczowego, naturalnie występującej substancji w organizmie, która krystalizuje się w stawach. Jest tot bardzo bolesne schorzenie, które może zostać zredukowane właśnie przez ekstrakt z wiśni. W samej Wielkiej Brytanii, dna moczanowa występuje u jednego na 14 mężczyzn i na jedną na 35 kobiet. Dr Glyn Howatson, fizjolog z Wydziału Sportu Ćwiczeń i Rehabilitacji w Northumbria University i jego doktorant Philiip Bell, postanowili sprawdzić, czy poziom kwasu moczowego może być obniżony dzięki sokowi wiśniowemu. Do specjalnych dwufazowych prób, przydzielono 12 zdrowych uczestników, którzy zgodzili się do picia wina z wiśni. Naukowcy dzięki temu mogli sprawdzić, jak wpłynęło to na poziom kwasu moczowego we krwi i moczu. Pili 30 ml lub 60ml koncentratu wymieszanego z 100 ml wody. Próbki krwi i moczu pobierano w regularnych odstępach czasu. Dwie godziny po wypiciu koncentratu, poziom kwasu moczowego wzrósł o około 250%, co oznacza, że organizm szybko reaguje. Jednak po upływie 8 godzin, ogólny stan kwasu moczowego maleje o około 35%, co jest cenną i korzystną informacją. Niespodziewanie, analizy wykazały również, że dawka 60 ml koncentratu wiśniowego zwiększa ilość związków roślinnych we krwi. Te dodatkowe korzyści nie pomagają jednak w obniżaniu kwasu moczowego, tak jak w przypadku dawki do 30 ml. - To ekscytujący, pierwszy krok do stosowania nowej interwencji klinicznej powiązanej z problemem dny moczanowej. Chociaż istnieje wiele sposób zarządzania poziomem kwasu w organizmie za pomocą środków farmakologicznych, coraz więcej ludzi podchodzi do tego niechętnie i szuka naturalnych alternatyw – mówi Dr Howatson. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy