Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

25 sierpnia 2020

Skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej BIO Roleski

45

Śledź - jako jedna z najpopularniejszych ryb morskich – jest bogaty w składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka czy witaminy z grupy A, B, E i D3. Doskonale sprawdza się jako część głównych dań, jak i wyrazistych przekąsek – zwłaszcza w towarzystwie pumpernikla, czerwonej cebuli i… ekologicznej musztardy sarepskiej BIO Roleski.

Musztarda sarepska, tak samo jak śledź, stanowi w Polsce wyjątkowo popularny dodatek wielu potraw na ciepło i na zimno. Tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej głównie w Rosji, doskonale uzupełnia smak kiełbas, dań z grilla, potraw z piekarnika oraz kanapki – w tym te ze skandynawskim śledziem, octem jabłkowym, czerwoną cebulą i pumperniklem.

POLECAMY

Ekologiczna musztarda BIO Roleski produkowana jest tylko z naturalnych i wolnych od GMO certyfikowanych składników. Wytwarzana jest z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. W efekcie Musztarda Sarepska BIO nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także glutenu. Musztarda Sarepska BIO to lekko ostra i bardzo aromatyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy – zwłaszcza tych, którzy kochają wyraziste kompozycje smakowe takie jak skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej Roleski.

Skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej BIO Roleski - przepis

Składniki:

krążki z pumpernikla

musztarda sarepska ROLESKI BIO

czerwona cebula

100 ml ocet jabłkowy

1/2 pęczka koperku

3-4 płaty śledziowe marynowane

sól

pieprz

łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, marynujemy w occie połączonym z cukrem i odrobiną soli przez minimum 30 minut.

Pieczywo smarujemy musztardą, a następnie na każdym kawałku umieszczamy porcję śledzia, gałązkę koperku i wcześniej przygotowaną cebulę.

Całość doprawiamy odrobiną pieprzu.

Przypisy