Musztarda sarepska, tak samo jak śledź, stanowi w Polsce wyjątkowo popularny dodatek wielu potraw na ciepło i na zimno. Tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej głównie w Rosji, doskonale uzupełnia smak kiełbas, dań z grilla, potraw z piekarnika oraz kanapki – w tym te ze skandynawskim śledziem, octem jabłkowym, czerwoną cebulą i pumperniklem.
Ekologiczna musztarda BIO Roleski produkowana jest tylko z naturalnych i wolnych od GMO certyfikowanych składników. Wytwarzana jest z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. W efekcie Musztarda Sarepska BIO nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także glutenu. Musztarda Sarepska BIO to lekko ostra i bardzo aromatyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy – zwłaszcza tych, którzy kochają wyraziste kompozycje smakowe takie jak skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej Roleski.
POLECAMY
Skandynawski śledzik z dodatkiem ekologicznej Musztardy Sarepskiej BIO Roleski - przepis
Składniki:
krążki z pumpernikla
musztarda sarepska ROLESKI BIO
czerwona cebula
100 ml ocet jabłkowy
1/2 pęczka koperku
3-4 płaty śledziowe marynowane
sól
pieprz
łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, marynujemy w occie połączonym z cukrem i odrobiną soli przez minimum 30 minut.
Pieczywo smarujemy musztardą, a następnie na każdym kawałku umieszczamy porcję śledzia, gałązkę koperku i wcześniej przygotowaną cebulę.
Całość doprawiamy odrobiną pieprzu.