Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

22 września 2020

Sezamki domowe z orzechami

110

Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!


 

Składniki:

200 g sezamu Kresto

POLECAMY

100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)

300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack

2 łyżki miodu płynnego

2 łyżki wody

Domowe sezamki to sposób na chrupiącą przekąskę

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Wykonanie:

Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię
i prażymy do lekkiego zbrązowienia.

Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy - możemy potrząsać patelnią.
Karmelizacja trwa kilka minut.

Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.

Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.

Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.

Odstawiamy do wystygnięcia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy