Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!
Składniki:
200 g sezamu Kresto
POLECAMY
100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)
300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki wody
Domowe sezamki to sposób na chrupiącą przekąskę
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie:
Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię
i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy - możemy potrząsać patelnią.
Karmelizacja trwa kilka minut.
Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
Odstawiamy do wystygnięcia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice