Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

27 listopada 2020

Seromakowiec na kruchym cieście

90

Choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, warto zaplanować z wyprzedzeniem listę słodkich wypieków, które będą gościć na naszych stołach. W tym roku polecamy wpisać na nią Seromakowca na kruchym cieście. To propozycja na idealny świąteczny deser.

Składniki

Warstwa serowa

POLECAMY

700 g sera białego z wiaderka (o temp. pokojowej)

4 jajka L (o temp. pokojowej)

80 g masła (miękkiego)

1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego Gold Pack

1 łyżeczka cukru z wanilią

50 g kaszy manny

1 szklanka rodzynek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Warstwa makowa

200 g maku mielonego BackMit

200 ml mleka

100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack

3 łyżki miodu

3 łyżki rumu

1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko L

 

Kruche ciasto kakaowe

200 g masła (zimnego)

100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack

2,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao gorzkiego

2 jajka L

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wykonanie

Kruche ciasto

Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę.

Uformuj kulę, owiń folią i przełóż na 2 godziny do lodówki.

 

Warstwa makowa

Zagotuj mleko.

Dodaj wszystkie składniki oprócz jajka. Wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw do przestudzenia.

Gdy masa będzie już chłodna, dodaj jajko i wymieszaj.

 

Warstwa serowa

Rodzynki zalej wodą i odstaw.

Rozdziel żółtka od białek.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj do uzyskania jasnego, puszystego kremu.

Dodaj ser, kaszę mannę i wymieszaj.

Rodzynki odcedź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie do masy serowej.

 

Pieczenie

Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połową porcji ciasta kruchego.

Podpiecz ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Na podpieczone ciasto wyłóż połowę porcji masy serowej, na nią masę makową, a na nią resztę masy serowej.

Na wierzch zetrzyj resztę ciasta kruchego.

Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180°C z funkcją góra-dół.

Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy