Gdy Twoje posiłki wydają Ci się monotonne, warto poszukać kulinarnych inspiracji. Czasem wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, aby odkryć smak dobrze znanych potraw na nowo. Do popularnych grzanek z bułki dodaj kilka startych i podsmażonych pieczarek, szybką i prostą salsę z ciecierzycy, grillowaną cukinię oraz ulubione przyprawy, a otrzyma się danie, które wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżego smaku.
Składniki (12 porcji)
1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
500 g pieczarek
POLECAMY
1 szalotka
2 średnie cukinie
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju Rapso
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki tymianku suszonego
salata
garść orzechów włoskich Kresto Select
kilka pomidorów koktajlowych
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
6 ulubionych bułek
Domowe grzanki podane z salsą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi to doskonały sposób na smaczną przekąskę lub ciepłą kolację.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie:
Szalotkę obierz, drobno pokrój.
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, tymianek i sos sojowy. Duś warzywa, mieszając do odparowania płynu.
Ciecierzycę osącz z zalewy, odłóż 3 łyżki, a resztę rozgnieć widelcem.
Dodaj mascarpone, zmiażdżoną ciecierzycę, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni, dodaj 3 łyżki ciecierzycy, paprykę i mieszając, smaż około 2 minut.
Cukinie umyj i pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry cukinii grilluj np. na patelni lub grillu elektrycznym.
Bułki przekrój na pół, posmaruj olejem, opiecz.
Złóż bruschetty: pieczywo posmaruj masą pieczarkową, ułóż warstwowo: sałatę, cukinię, pomidorki. Wierzch posyp orzechami oraz pieczoną ciecierzycą.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice