Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na smakowite dynie, cukinie, bakłażany, figi, jabłka i śliwki. Są one źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do wsparcia naszego organizmu podczas niesprzyjającej pogody, dając nam przy tym duże możliwości w komponowaniu pysznych i zdrowych posiłków. Aby móc w pełni wykorzystać ich wyjątkowe właściwości, warto je połączyć w przepyszną sezonową sałatkę z figami, jabłkiem i fetą z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru.
Koniec lata to okres pojawiania się świeżych fig, które pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Poza ich pysznym i słodkim smakiem, figi są bardzo dobrym źródłem żelaza i błonnika. Zawierają również witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Znane nam pyszne, fioletowe figi dodają estetyki potrawie i pięknie prezentują się na talerzu. Sałatka z figami, jabłkiem, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru to wyjątkowa kompozycja, która potrafi zaskoczyć niecodziennym smakiem. Zwolennikom niecodziennych połączeń smakowych polecamy wypróbować pyszną sałatkę, która łączy słodycz fig z ostrzejszym smakiem musztardy i słoną fetą. To idealna opcja zarówno na kolację we dwoje, jak i towarzyskie spotkanie.
Sekretny składnikiem jest dodanie do dressingu znanej na całym świecie francuskiej musztardy. Firma Roleski stworzyła Musztardę Dijon zgodnie z jej oryginalną recepturą. Jej gładka konsystencja oraz ostry smak z delikatnie wyczuwalną słoną nutą zapewniają wyjątkowe doznania kulinarne. Musztarda Dijon bez dodatku cukru od Roleski to rozwiązanie proste w składzie i wyjątkowe w smaku. Produkt został stworzony bez dodatku zbędnych składników, dzięki czemu jej tradycyjny smak może zdobyć serca i żołądki smakoszy pikantnych dodatków.
Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem Musztardy Dijon Roleski bez cukru
Składniki ( 2 porcje):
◦ 100 g szpinaku/rukoli/roszponki
◦ kilka dojrzałych fig
◦ 1 kwaśne jabłko
◦ 50 g orzechów włoskich
◦ 100 g sera feta
Dressing:
◦ kilka łyżek oleju lnianego
◦ 2 łyżeczki Musztardy Dijon bez cukru
◦ 1 łyżeczka miodu
◦ 1 łyżeczka soku z cytryny
◦ 1 łyżka wody
◦ sól
◦ pieprz
Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem Musztardy Dijon bez cukru Fot. Roleski
Sposób przygotowania:
Dressing:
1. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.
Sałatka:
2. Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy.
3. Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
4. Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy figi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.
Smacznego!