Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

9 grudnia 2020

Ryba z orzechowo-ziołową pierzynką

95

Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.

Składniki (4 porcje)

1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)

POLECAMY

6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit

2 łyżki płatków migdałowych Kresto

2 łyżki oleju Rapso

2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku

sól, pieprz

 

Ryba prosto z pieca z orzechowo-ziołową pierzynką to doskonała propozycja dla wielbicieli nieoczywistych połączeń smakowych.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Wykonanie

Rybę oczyść z błon, umyj.

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.

Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.

Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Propozycja podania

Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).

Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.

Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy