Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny, lecz w tym roku warto spróbować jej w innej kompozycji. W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli świątecznych łasuchów.
Składniki (4 porcje)
1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
POLECAMY
2 łyżki płatków migdałowych Kresto
2 łyżki oleju Rapso
2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
sól, pieprz
Ryba prosto z pieca z orzechowo-ziołową pierzynką to doskonała propozycja dla wielbicieli nieoczywistych połączeń smakowych.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie
Rybę oczyść z błon, umyj.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.
Propozycja podania
Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice