Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

7 października 2021

Rozgrzewające owsianki – top 3 przepisy na Dzień Owsianki
SM MLEKPOL

0 170

Jej rekordowa porcja ważyła 1 814 kilogramy i została przygotowana w 2018 roku przez Polaków z ponad 200 litrów mleka. Choć jej przyrządzenie jest niezwykle proste, to doskonały sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, bo o niej mowa, już 10 października obchodzi swoje święto. Jak ją przygotować, żeby dodatkowo rozgrzała nas podczas chłodnych jesiennych dni?

Owsianka jest jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Przyrządza się ją szybko, a dodanie zaledwie kilku składników sprawia, że jest zbilansowanym posiłkiem dla każdego. Oprócz walorów smakowych ma prozdrowotne właściwości. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym. Ponadto obecność magnezu w płatkach to kolejny dowód na to, że powinny znaleźć się one w diecie osób przepracowanych i przemęczonych.

Ciepły, rozgrzewający posiłek jest idealnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by rozgrzać organizm. Zobacz najlepsze trzy przepisy na jesienne owsianki.

Pieczona owsianka z malinami i czekoladą

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

300 g malin

250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%

50 g gorzkiej czekolady

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

2 jajka

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki:

1 szklanka mleka Łaciate 3,2%

5 łyżek płatków owsianych górskich

pół łyżeczki mielonego cynamonu

kawałek dyni

1 łyżeczka masła ekstra Łaciate

cukier lub miód do smaku

sok z cytryny według uznania

łyżka orzechów włoskich

1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

Pieczona owsianka z gruszką

Składniki:

⅔ szklanki płatków owsianych

garść orzechów laskowych

3 łyżki dżemu

1 jajko

¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego Milko

2 łyżki rozpuszczonego masła ekstra Łaciate

½ szklanki mleka Łaciate 3,2%

2 gruszki

1 łyżka miodu

migdały

cynamon

Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.

Więcej przepisów na pożywne owsianki z różnymi dodatkami znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Przypisy