Zainteresowanie dietą roślinną wciąż rośnie. Przepisy na wegańskie ciasta, w tym roślinne wersje tradycyjnego sernika, można znaleźć niemal w każdej książce kucharskiej. Sposobów na ich wykonanie jest wiele. Zarówno tradycyjne, jak i roślinne serniki można przygotować w dwóch wariantach: pieczone lub na zimno.
POLECAMY
Najpopularniejszym i zarazem najprostszym w wykonaniu wegańskim “sernikiem” jest tofurnik. Można przygotować go z tofu naturalnego lub jedwabistego, uzyskując niezwykle gładką i lekką konsystencję. Do wykonania podstawowej formy tego deseru wystarczy zaledwie kilka składników, takich jak: tofu, mleko kokosowe, agar i substancja słodząca. Doskonałym dodatkiem do tofurników są owoce. Ten wegański odpowiednik sernika można przygotować na dwa sposoby: jako puszysty, piankowy deser lub ciasto na kruchym, ciasteczkowym spodzie.
Równie często na wegańskich stołach goszczą jagielniki. Występują one w wielu odmianach np. z makiem, czekoladą, pomarańczą czy bakaliami. Wystarczy do ugotowanej w mleku roślinnym kaszy dodać swoje ulubione składniki a następnie całość zblendować. Tak powstałą masę, w zależności od składników, można piec lub podawać na zimno.
Przygotowanie tradycyjnych serników bywa czasochłonne. Idealne ciasto wykonuje się etapami. Nie wszyscy jednak lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Z myślą o nich powstał przepis na błyskawiczne ciasto z kaszy manny. To nie tylko szybki, ale również tani sposób na przygotowanie pysznego roślinnego deseru. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na “serniki” z kaszy manny gotowe w kilka minut. Najprostsze składają się z zaledwie czterech składników.
Nie tylko kasza, ale także ryż doskonale sprawdzi się jako podstawowy składnik “sernika” na zimno. Produkt ten, w odróżnieniu od kaszy manny, po ugotowaniu należy zblendować. Połączony z mlekiem kokosowym i wiórkami ryż stworzy pyszne ciasto „Rafaello”.
Pyszne serniki bez sera można wykonać także z komosy ryżowej, fasoli, ciecierzycy lub połączonych z tofu płatków jaglanych. Masę sernikową można uzyskać również ze zblendowanych nerkowców. Najbliższe wyglądem i smakiem tradycyjnym sernikom na zimno są niewątpliwie desery na bazie jogurtu roślinnego lub mleka kokosowego. To idealne propozycje na gorące, letnie dni.
Sposobów na przygotowanie roślinnych serników jest wiele. Zarówno osoby na diecie wegańskiej jak i te poszukujące nowych, ciekawych rozwiązań znajdą swój ulubiony przepis. Zwolennicy tradycyjnych smaków również nie będą rozczarowani, bowiem smak sera można wydobyć dodając do ciasta sok z cytryny i wanilię.
Pyszne inspiracje na wegańskie serniki można znaleźć między innymi na oficjalnej stronie RoślinnieJemy.