Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

22 maja 2014

Recepta na zdaną sesję? Zdrowe odżywianie!

120

Odpowiednio zbilansowana dieta powoduje, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje i rozwija się. Ale nie tylko – dobrze dobrana dieta wpływa również korzystnie na pracę naszego mózgu. Jest to teraz szczególnie ważne dla studentów, którzy zaczynają przygotowania do egzaminacyjnej sesji letniej. Jak się odżywiać, żeby dobrze zdać wszystkie egzaminy? Podpowiada Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji konkursu dla studentów NHW.

Podczas nauki powinniśmy zadbać o prawidłowe odżywienie naszego mózgu. Odpowiednia dieta, bogata w białko, tłuszcze nienasycone, ale również węglowodany – zarówno cukry proste, jak i złożone, może wspomóc proces prawidłowego uczenia się, przyswajania wiedzy czy logicznego myślenia, które jest niezwykle ważne nie tylko podczas uczenia się, ale przede wszystkim, podczas zdawania egzaminów. Jak odżywiać się miesiąc przed egzaminem? Agnieszka Piskała: Miesiąc przed egzaminem nasza dieta powinna być bogata przede wszystkim w produkty bogate w pełnowartościowe białko, np. jajka, chude mięso, tłuste ryby czy produkty nabiałowe. Białko warunkuje prawidłową budowę układu nerwowego – sprawia, że odpowiednio funkcjonuje, a jednocześnie zapamiętywanie wiedzy jest o wiele wydajniejsze. A czy spożywanie odpowiednich posiłków np. dwa tygodnie przed egzaminem, nadal może nam pomóc w nauce? Oczywiście, że tak! Dwa tygodnie przed egzaminem czy trudną sesją, w naszej diecie powinny zagościć produkty zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3. Ich najlepszym źródłem są przede wszystkim tłuste ryby morskie, ale również orzechy i tłuste nasiona oleiste, czyli np. pestki dyni lub słonecznika, które możemy podjadać w umiarkowanych ilościach podczas nauki. Czy w dzień egzaminu możemy zjeść coś, co pomoże nam przypomnieć sobie materiał, którego się uczyliśmy? Dzień przed egzaminem i w jego dniu dieta powinna być bogata przede wszystkim w węglowodany. W przeddzień węglowodany złożone – kasze, ryż, ziemniaki czy makaron, ponieważ skrobia w nich zawarta rozkładana jest do glukozy i szybko dochodzi do naszego mózgu, a co za tym idzie – jest zastrzykiem energetycznym. W dniu egzaminu warto zjeść małe słodkie co nieco, ponieważ szybki strzał energii do naszego mózgu sprawi, że łatwiej przypomnimy sobie niektóre fakty, a jednocześnie trochę się uspokoimy. Czego nie powinniśmy jeść przed egzaminem? Co może nam zaszkodzić? Produkty, które na pewno nie ułatwiają nam przyswajania wiedzy, to przede wszystkim produkty ciężkostrawne – np. bigos, zawiesiste zupy, produkty tłuste oraz żywność typu fast food. Produkty te, to tzw. puste kalorie, które na krótko zaspokajają nasz głód i szybko sprawiają, że jesteśmy ospali i mamy problemy z koncentracją – a przecież nie o to chodzi podczas wysiłku intelektualnego. Dodatkowo produkty ciężkostrawne powodują, że cała energia naszego organizmu skupia się na procesie trawienia, a w związku z tym bardzo trudno jest nam przyswajać wtedy wiedzę. Czy płyny, jakie pijemy podczas nauki, mogą wpłynąć na proces przyswajania wiedzy? Mogą i wpływają. Ucząc się, bardzo często zapominamy o odpowiednim nawodnieniu naszego organizmu. Oczywiście napoje energetyzujące czy alkohol nie pomogą nam w szybszym przyswojeniu wiedzy, a wręcz efekt może być zupełnie odwrotny. Najlepszym napojem nawadniającym podczas nauki jest woda. Powoduje ona zachodzenie prawidłowych procesów metabolicznych w naszym organizmie, a jednocześnie pamiętajmy, że już 2-3% odwodnienie naszego organizmu sprawia, że jesteśmy ospali, mamy problemy z koncentracją i logicznym myśleniem. Dlatego podczas nauki, miejmy przy sobie 1,5l butelkę wody mineralnej. Dobrym rozwiązaniem jest również sięganie po świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. To prawdziwy „zastrzyk” witamin, który doda sił witalnych i wspomoże procesy uczenia. Wśród studentów bardzo popularne są napoje energetyczne – czy są zdrowe? Czym można je zastąpić? Popularne wśród młodzieży napoje energetyczne, które dostarczają takich składników aktywnych jak guarana, tauryna czy kofeina, dają jedynie pozorne i krótkotrwałe wrażenie wzrostu energii, zarówno psychicznej jak i fizycznej. Tak naprawdę napoje te powinny być stosowane tylko w określonych okolicznościach, ale na pewno nie podczas nauki. Napoje energetyczne powinniśmy zastąpić przede wszystkim wodą mineralną, która podnosi ciśnienie i sprawia, że mamy lepszą koncentrację. W diecie osób intensywnie uczących się mogą również pojawić się delikatny napar herbaty i ziół. Wyciąg z rumianku działa kojąco na przewód pokarmowy dla osób, które bardzo stresują się nadchodzącymi egzaminami, a melisa z łyżeczką miodu działa uspokajająco i pomaga smacznie przespać noc tuż przed trudnym sprawdzianem. *** Ogólnopolski projekt żywieniowy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, magazynu Eurostudent oraz Europejskiego Forum Studentów AEGEE, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego III edycja.     AGNIESZKA PISKAŁA Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Przez 4 lata była ekspertem w Dziale Serwisu Konsumenta w firmie Nestlé, gdzie udzielała m.in. porad dietetycznych. Jako Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A. współtworzy komunikację żywieniową dla produktów Nestlé. Dodatkowo prowadzi szkolenia w zakresie zdrowego żywienia (dla dziennikarzy, pracowników firm, innych dietetyków) oraz wspiera żywieniowo firmę L’Oreal w temacie nutrikosmetyków. Autorka wielu artykułów na temat żywienia publikowanych w tytułach prasy kobiecej i parentingowej. Często gości jako ekspert w telewizjach porannych, gdzie wypowiada się w kwestiach prawidłowego żywienia dzieci i dorosłych. Współautorka (razem z Pauliną Smaszcz-Kurzajewską) książki „Mama i tata to my”, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja, którą ostatnio realizuje w nowym wymiarze – przygotowując jadłospis dla swojego synka Janka. Uzależniona od antyoksydantów w postaci herbaty i kawy oraz od wieczornych transcendentalnych rozmów o życiu z jej 3,5-letnim szkrabem. Uwielbia książki Milana Kundery, muzykę Boba Marleya i tort czekoladowy Pischingera.

Przypisy