Olej rzepakowy Rapso jest wytwarzany metodą tłoczenia na ciepło, ze specjalnie wybranych ziaren. Nasiona rzepaku, pochodzące z kontrolowanych upraw wolnych od GMO, poddawane są wnikliwej selekcji, a następnie delikatnemu tłoczeniu. Proces produkcji przebiega w sposób naturalny, bez ekstrakcji. Fizyczna destylacja pozwala skutecznie oczyścić olej z wody, zanieczyszczeń oraz substancji zmętniających bez użycia żadnych środków chemicznych.
Uważny proces produkcji sprawia, że olej jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników: zawiera ok. 60% kwasów oleinowych oraz 30% kwasu linolenowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i pracę układu krwionośnego. Ma to duże znaczenie przy trosce o utrzymanie dobrej kondycji fizycznej, umożliwiającej cieszenie się wiosennymi aktywnościami w plenerze. Równowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga też we wzmacnianiu funkcji pamięciowych oraz poprawie zdolności koncentracji.
POLECAMY
Ciemnozielona, szklana butelka zabezpiecza cenną zawartość przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Praktyczne opakowanie o pojemności 0,75 l zapewnia wygodę użytkowania i estetycznie prezentuje się na kuchennej półce, a co najważniejsze – jest przyjazne dla środowiska naturalnego.
Rapso to wysokiej jakości olej rzepakowy – neutralny w smaku i bez wyraźnego zapachu. Dzięki temu nie tylko doskonale komponuje się z wszystkimi typami sałatek, ale też stanowi znakomity dodatek do wszelkich potraw przygotowywanych w kuchni czy w ogrodzie. Ten uniwersalny olej posiada wysoki punkt dymienia, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany jako składnik dań pieczonych, duszonych, grillowanych oraz smażonych w wysokiej temperaturze.
Sugerowana cena detaliczna: 13,99
Wiosenna sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią
Składniki (1 porcja):
garść ulubionej sałaty
50 g ricotty
3–4 średnie truskawki
1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
1/4 łyżeczki soku z cytryny
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Wykonanie:
1.Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
2.Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
3.Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
4.Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
5.Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.
#####
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice