Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

11 maja 2021

Rapso – idealny olej do wiosennych dań

0 74

Wiosna to czas, gdy na talerzach coraz częściej goszczą sałatki ze świeżych warzyw. Delikatne liście sałaty i szpinaku, soczyste ogórki, pomidory, rzodkiewki, natka pietruszki oraz szczypiorek kuszą świeżością oraz pysznym smakiem, stanowiąc znakomitą alternatywę dla kalorycznej diety zimowej. Niezbędnym składnikiem warzywnej sałatki jest dressing, który pozwala apetycznie połączyć smaki. Do przygotowania tego prostego sosu doskonale nadaje się olej Rapso.

Olej rzepakowy Rapso jest wytwarzany metodą tłoczenia na ciepło, ze specjalnie wybranych ziaren. Nasiona rzepaku, pochodzące z kontrolowanych upraw wolnych od GMO, poddawane są wnikliwej selekcji, a następnie delikatnemu tłoczeniu. Proces produkcji przebiega w sposób naturalny, bez ekstrakcji. Fizyczna destylacja pozwala skutecznie oczyścić olej z wody, zanieczyszczeń oraz substancji zmętniających bez użycia żadnych środków chemicznych.

POLECAMY

Uważny proces produkcji sprawia, że olej jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników: zawiera ok. 60% kwasów oleinowych oraz 30% kwasu linolenowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i pracę układu krwionośnego. Ma to duże znaczenie przy trosce o utrzymanie dobrej kondycji fizycznej, umożliwiającej cieszenie się wiosennymi aktywnościami w plenerze. Równowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga też we wzmacnianiu funkcji pamięciowych oraz poprawie zdolności koncentracji.

Ciemnozielona, szklana butelka zabezpiecza cenną zawartość przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Praktyczne opakowanie o pojemności 0,75 l zapewnia wygodę użytkowania i estetycznie prezentuje się na kuchennej półce, a co najważniejsze – jest przyjazne dla środowiska naturalnego.

Rapso to wysokiej jakości olej rzepakowy – neutralny w smaku i bez wyraźnego zapachu. Dzięki temu nie tylko doskonale komponuje się z wszystkimi typami sałatek, ale też stanowi znakomity dodatek do wszelkich potraw przygotowywanych w kuchni czy w ogrodzie. Ten uniwersalny olej posiada wysoki punkt dymienia, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany jako składnik dań pieczonych, duszonych, grillowanych oraz smażonych w wysokiej temperaturze.

Sugerowana cena detaliczna: 13,99

Wiosenna sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

Składniki (1 porcja):

garść ulubionej sałaty

50 g ricotty

3–4 średnie truskawki

1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)

1/4 łyżeczki soku z cytryny

kilka listków bazylii

sól, pieprz

Wykonanie:

1.Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
2.Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
3.Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
4.Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
5.Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.

#####

Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy