Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

7 maja 2020

Quiche z bekonem i brokułem w towarzystwie Sosu Czosnkowego Roleski

86

Sos czosnkowy Roleski to połączenie delikatnego i kremowego majonezu z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Wykorzystywany jest jako dodatek do sałat, kanapek, mięsa z grilla czy zapiekanek. Sprawdzi się także jako aromatyczny dodatek do quiche.

Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową. Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mięsa lub sera. Quiche możemy zaserwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Placek rewelacyjnie smakuje w towarzystwie Sosu czosnkowego Roleski.

POLECAMY

Quiche z bekonem i brokułem to propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości. Dodatek Sosu czosnkowego Roleski sprawi, że potrawa nabierze intensywnie aromatycznego posmaku.  

Sos Czosnkowy Roleski
Fot. Roleski

Składniki:

250 g mąki

½ kostki masła

5-7 łyżek zimnej wody

2 jajka

1 brokuł

mała śmietanka 30%

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli

boczek wędzony

Sos czosnkowy Roleski

Przygotowanie:

Ciasto na tartę

Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.

Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.

Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty.

Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C.

Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć.

Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.

Odkładamy tartę do przestygnięcia.

Farsz

Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.

Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie.

Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.

Tartę pieczemy około 15 -20 minut.

Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.

######

Sos czosnkowy Roleski

Cena: ok. 5 zł

Wartości odżywcze

W 100 g produktu

Kalorie (kcal)

561 kcal

Energia (kJ)

2310 kJ

Tłuszcz (g)

60 g

Węglowodany (g)

5,4 g

Białko (g)

1,0 g

Sól (g)

1,1 g

Przypisy