Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Zdrowe przepisy Newsy

Gofry w wydaniu deserowym znamy i lubimy chyba wszyscy. A gdyby tak połączyć migdałową słodycz ciasta z wytrawnym smakiem pesto i podać w towarzystwie sałaty, kawałeczków buraka i sera? Podpowiadamy - będzie pysznie, będzie smacznie, będzie zdrowo.

Składniki (ok. 20 gofrów)

- 2 szklanki mąki pszennej

POLECAMY

- 1,5 szklanki wody gazowanej

- 1 szklanka mleka

- 3 łyżki tartych migdałów KRESTO

- 1/3 szklanki oleju Rapso

- 2 jajka

- 1/2–1 łyżeczka soli
 

(szklanka = 250 ml)

Składniki na pesto:

- 1 opakowanie orzechów piniowych KRESTO (100 g)

- 1 szklanka listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- olej Rapso

- sól do smaku

Dodatkowo:

- 3 ugotowane/upieczone buraki

- 200 g ulubionego sera, np. koziego

- rukola

Gofry z burakiem i serem - nietypowe, ale smaczne i sycące połączenie.

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie:

Przygotuj ciasto na gofry:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto:

Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.

Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.

Na koniec dopraw pesto solą.

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.

Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI