Dołącz do czytelników
Brak wyników

Przepis

28 kwietnia 2021

NR 2 (Kwiecień 2021)

Puchatynki serowe – przepis od SM Mlekpol

18

Więcej ciekawych przepisów na: najlepszewkuchni.pl

POLECAMY

Składniki

  • 275 g półtłustego twarogu 
  • Mlekpol Mazurski Smak
  • 50 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej (opcjonalnie jogurtu Augustowskiego)
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dowolne owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • dowolne powidła lub konfitury do smarowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Przygotowanie masy serowej

  1. Żółtka rozdzielić od białek. 
  2. Przecisnąć przez praskę biały ser do miski, w której będzie mieszane ciasto.
  3. Do sera dodać: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, maślankę oraz proszek do pieczenia i miksować na gładką masę. 
  4. Owoce pokroić na płaskie kostki.
  5. Ubić pianę z białek z odrobiną soli.
  6. Delikatnie mieszać wszystkie składniki.

Smażenie
Dużą łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Serwowanie
Podawać gorące posypane cukrem pudrem i/lub z dowolną konfiturą.

Wskazówki

  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę maślanki. 
  • Puchatynki szybko rosną, dlatego nie należy nakładać 
  • za dużo ciasta na patelnię. 
  • Nam najbardziej smakują z domowymi powidłami śliwkowymi.
  • Niewątpliwie smaku doda smażenie puchatynków na maśle.

Wartości...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy