Więcej ciekawych przepisów na: najlepszewkuchni.pl
Składniki
- 275 g półtłustego twarogu
- Mlekpol Mazurski Smak
- 50 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej (opcjonalnie jogurtu Augustowskiego)
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dowolne owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- dowolne powidła lub konfitury do smarowania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotowanie masy serowej
- Żółtka rozdzielić od białek.
- Przecisnąć przez praskę biały ser do miski, w której będzie mieszane ciasto.
- Do sera dodać: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, maślankę oraz proszek do pieczenia i miksować na gładką masę.
- Owoce pokroić na płaskie kostki.
- Ubić pianę z białek z odrobiną soli.
- Delikatnie mieszać wszystkie składniki.
Smażenie
Dużą łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Serwowanie
Podawać gorące posypane cukrem pudrem i/lub z dowolną konfiturą.
Wskazówki
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę maślanki.
- Puchatynki szybko rosną,...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!