Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

25 marca 2014

Przypraw się o zdrowie!

75

Dodawanie przypraw do wszelkiego rodzaju dań stało się powszechne. Mamy do wyboru szeroką gamę przypraw suszonych oraz świeżych. Coraz więcej z nas sadzi zioła w ogródkach lub w doniczkach. Przyprawy i zioła mogą jednak zdziałać wiele więcej niż jedynie wzbogacić smak naszych potraw!   Przyprawy i zioła mogą działać jak przeciwutleniacze, antybiotyki czy czynniki przeciwzapalne. Niektóre działają kojąco na żołądek a inne rozrzedzają krew lub spalają kalorie. Najsilniejsze działanie antyutleniające wykazują zioła, takie jak oregano, tymianek, szałwia, kminek, rozmaryn, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon,  kolendra, bazylia oraz estragon. Niektóre badania wręcz porównują właściwości antyutleniające tymianku do witaminy E! Skutecznym antybiotykiem jak cebula czy czosnek są ziele angielskie, oregano, tymianek, estragon, kminek, goździki, pieprz cayenne, rozmaryn, bazylia, majeranek, szałwia, kolendra czy tradycyjna pietruszka, koperek czy mięta.   Oto kilka najpopularniejszych ziół i ich właściwości:   Oregano- ta popularna w kuchni przyprawa wykazuje wiele właściwości- między innymi zmniejsza ciśnienie tętnicze, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia insulinowrażliwość. Dodatkowo badania wykazują jego skuteczne działanie w zakażeniach grzybicznych. Działa również jako antybiotyk.   Kurkuma- składnik curry, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Przeciwzapalne właściwości kurkumy dodatkowo zmniejszają obrzmienia stawów w reumatyzmie. Poza tym badania wykazują zmniejszenie zwyrodnienia mózgu u osób spożywających wiele dań z tą właśnie przyprawą. To dowodziłoby wyjątkowo niskiej zachorowalności na demencje typu choroba Alzheimera wśród Hindusów, których tradycyjna kuchnia obfituje w przyprawę curry.   Imbir- przyprawa ta jest znana ze swojej skuteczności jako środek przeciwwymiotny. Herbatki imbirowe są skuteczne nie tylko dla kobiet w ciąży, które zwłaszcza na początku mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości, ale także u dzieci, które źle znoszą podróże z powodu choroby lokomocyjnej. Dodatkowo imbir to naturalny środek przeciwzapalny, który może zmniejszać stany zapalne prowadzące do artretyzmu, chorób serca, udarów czy  choroby Alzheimera. Australijskie badania dowiodły właściwości rozrzedzających krew, porównywalnych do działania aspiryny, co potwierdzałoby działanie przeciwkrzepliwe imbiru.   Cynamon- ta popularna przyprawa może normalizować poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę. Zapobiega ona gwałtownym skokom glukozy. Cynamon mógłby zatem odgrywać znaczącą rolę u osób chorych na cukrzycę typu II. Goździki, kurkuma i liść laurowy także wykazują skuteczne działanie stymulujące na insulinę, lecz w znacznie mniejszym stopniu.   Papryka chili- ta ostra przyprawa to doskonały środek wykrztuśny. Wywołuje gwałtowny napływ płynów do dróg oddechowych oraz rozrzedza śluz przeczyszczając zatoki i usuwając czynniki drażniące. Zatem jeśli dolega nam astma, nieżyt oskrzeli, zapalenie zatok , zapchany nos z powodu przeziębienia lub grypy śmiało możemy sięgnąć po papryczkę chili niż po tabletkę.  Nie należy zapominać o skuteczności ostrych przypraw jak chili czy pieprz cayenne w przyspieszaniu metabolizmu u osób odchudzających się nawet o 25%. Takie dodatki do potraw spalają dodatkowo kalorie.  

Przypisy