Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

13 stycznia 2021

Przybywa aromatów koszernych w Polsce

96

Rośnie zainteresowanie producentów koszernej żywności, dlatego przybywa aromatów z odpowiednim certyfikatem. W Polsce przyznaje go Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP. Najdłuższą listą z certyfikatem koszerności dysponuje obecnie Kaczmarek-Komponenty oferujący 177 aromatów koszernych i pareve.

Rynek w Polsce zwiększa zapotrzebowanie na koszerną żywność. Rosnące wymagania konsumentów przekładają się na pytania do dostawców komponentów i surowców, a ci reagują.

POLECAMY

- Coraz dłuższa lista aromatów z certyfikatem koszerności to nasza odpowiedź na zapotrzebowanie klientów – tłumaczy Małgorzata Loba, kierownik Działu Badan i Rozwoju w Kaczmarek-Komponenty W ciągu dwóch lat zwiększyliśmy ofertę ponad dwukrotnie. Od kilku tygodni oferujemy już 177 płynnych aromatów, dla których Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP wydał nam certyfikat. Dwa lata temu ta lista obejmowała 86 pozycji. Wśród ostatnio dodanych aromatów są m.in. borówka, morela, nugat, owoce leśne, ale też naturalny aromat eukaliptusowy, imbiru czy gruszkowy oraz olejki – pomarańczowy i cytrynowy hiszpański. Nowości pojawiają się przede wszystkim po pytaniach z firm, z którymi współpracujemy, choć sami też inspirujemy naszych odbiorców. Ostatnio najwięcej pytań dotyczy aromatów naturalnych i takie właśnie szczególnie obecnie rozwijamy – podkreśla Loba.

Firma z podpoznańskiego Mrowina oprócz własnej produkcji sprzedaje również surowce zagranicznych partnerów, którzy uzyskują odpowiednie certyfikaty w swoich krajach. Dzięki temu Kaczmarek-Komponenty oferuje również koszerne ekstrakty drożdżowe, koncentraty soków, ekstrakty owocowe i warzywne, tłuszcze roślinne oraz kolejne aromaty – płynne i proszkowe.

Dział Badań i Rozwoju pracuje nad nowymi aromatami, ale też podchodzi do tematu kompleksowo dokładając starań, aby przy użyciu oferowanych produktów można było wykreować receptury zgodne ze złożoną, restrykcyjną procedurą praw koszernej żywności. Stąd też duży wpływ na kierunek działań mają pytania trafiające do Działu Handlowego. Tam można ustalić m.in., że najpopularniejsza wśród aromatów kosher jest malina. Zauważalnie rośnie jednak sprzedaż także innych pozycji.

Uzyskanie polskiego certyfikatu poprzedziły inwestycje, ale i wysiłek nad znalezieniem dostawców oferujących surowce kosher. Ostateczny efekt jest taki, że Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP w październiku 2020 uznał, że „nie podlega żadnej wątpliwości, że wymienionych 177 produktów jest ściśle koszernych oraz pareve”. Certyfikat jest wydawany na rok wg zasad podanych na stronie internetowej www.polandkosher.pl.

 

Przypisy