Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

13 lipca 2021

Przewodnik kulinarny dla osób na ścisłej diecie bezglutenowej

31

W Polsce 138 lokali oferuje bezglutenowe potrawy w ramach projektu Menu Bez Glutenu

- 10-lecie Menu Bez Glutenu, inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

- 138 barów, restauracji, hoteli, a nawet przedszkoli i innych miejsc biorących udział w projekcie

- Blisko 600 szkoleń z bezglutenowej kuchni dla właścicieli i pracowników lokali

- Setki tysięcy kilometrów przejechanych po Polsce przez zespół MBG

„Bezglutenowa pizza i makarony w pizzeriach, lody w bezglutenowym wafelku w lodziarniach. We Włoszech jest tyle miejsc ‘senza glutine’. Dlaczego nie w Polsce?”. Takie pytanie postawiło sobie Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej 10 lat temu. Odpowiedzią stał się projekt Menu Bez Glutenu. To inicjatywa, w której dziś bierze udział 138 lokali gastronomicznych z całej Polski, oferując bezglutenowe menu przygotowane przez przeszkolonych pracowników. Dzięki Menu Bez Glutenu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mogą i mają gdzie bywać, m.in.: w restauracjach, cukierniach, hotelach czy pensjonatach.

POLECAMY

Projekt powstał z myślą o rosnącej grupie ludzi, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować nawet niewielkich ilości glutenu (m.in. chorzy na celiakię czy osoby z alergią na pszenicę). Jeszcze dekadę temu żadna z tych osób nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu sprawił, iż chorzy mogą poczuć pełnię tej przyjemności.

- Mieliśmy kiedyś takie wspaniałe niezapomniane doświadczenie z dzieckiem, które pierwszy raz w życiu jadło pierogi. Widziało je, ale nigdy nie wolno mu było ich jeść. Jak ono się cieszyło, że może spróbować tych pierożków u nas i poczuć ich smak! – wspomina Jan Baran, właściciel krakowskiej restauracji „Pod Baranem”, który 10 lat temu dołączył do programu Menu Bez Glutenu i jest w nim do dzisiaj.

Równie długo działającym punktem jest warszawskie bistro Groole. – Dzięki wprowadzeniu bezglutenowego menu stworzyliśmy miejsce inkluzywne, w którym bezglutenowe osoby czują się tak samo swobodnie, jak ich znajomi. Są włączane do życia społecznego i robią to, co inni idąc na miasto – podkreśla Marcin Posel, współwłaściciel. Bistro przy ul. Śniadeckich prowadzi razem z Agatą Dubas, współzałożycielką Grooli.

Zespół Menu Bez Glutenu zarządza stroną internetową https://menubezglutenu.pl/ z bazą oraz wyszukiwarką bezglutenowych lokali z całej Polski. Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, od samego początku są zaangażowane w projekt z ramienia Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywnie zachęcają prowadzących biznes gastronomiczny, by podjęli wyzwanie, poszerzyli grono swoich klientów o bezglutenową społeczność i dołączyli do programu Menu Bez Glutenu.

- Menu Bez Glutenu to o wiele więcej niż internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii. Dla nas to ponad 1000 spotkań w czasem małych, a czasem dużych restauracjach, hotelach, barach ośrodkach wypoczynkowych czy przedszkolach. To ponad 600 szkoleń, podczas których krok po kroku uczymy właścicieli i pracowników, jak stworzyć i prowadzić bezglutenową kuchnię, jakich składników używać, a jakich nie. Obalamy mity i wskazujemy na częste błędy – mówi Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Grażyna Konińska, członek Zarządu dodaje: - Wspólnie z wolontariuszami pokonaliśmy setki tysięcy kilometrów do punktów gastronomicznych w całej Polsce, by opowiedzieć o tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie są pełnoprawnymi gośćmi. Chociaż bardzo by chcieli, nie mogą zjeść kolacji z przyjaciółmi czy lunchu z partnerem biznesowym.

Projekt Menu Bez Glutenu jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne. Wszystkie informacje o tym, jak przystąpić do programu znajdują się na stronie: https://menubezglutenu.pl/

- Wierzymy, że za kolejne 10 lat liczba uczestników Menu Bez Glutenu będzie co najmniej dwa razy wyższa, a lokale będą dostępne w każdej części Polski. Tego życzyłyby sobie szczególnie osoby, dla których ścisła dieta bezglutenowa jest sposobem na życie i jedynym lekiem – podsumowuje Małgorzata Źródlak, prezes Stowarzyszenia.

#####

O Polskim Stowarzyszeniu Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej edukuje Polaków na temat celiakii i zmienia Polskę w kraj przyjazny dorosłym i dzieciom na diecie bezglutenowej już od 15 lat.

Stowarzyszenie jest największym w Polsce hubem informacyjnym na temat celiakii oraz diety bezglutenowej. Dzieli się swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem.

Stowarzyszenie jest również największą organizacją pacjentów (ponad 5000 członków) z celiakią oraz innymi chorobami glutenozależnymi i występuje w ich imieniu. Posiada oddziały i wolontariuszy w całej Polsce. Należy do Zrzeszenia Europejskich Stowarzyszeń Osób z Celiakią (Association of European Coeliacs Societies). Jest laureatem Honorowej Nagrody Zaufania dla organizacji pacjentów Złoty Otis 2018.

Celiakia:
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu).  Gluten wywołuje reakcję immunologiczną prowadzącą do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Przypisy