Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

30 października 2019

NR 5 (Październik 2019)

Prosty dip z bakłażana z suszonymi pomidorami

270

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas przyrządzenia: 55 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g bakłażana
  • 150 g fety – klasyczna lub wegańska (Violife)
  • 4 łyżki orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przez noc – lub zalać wrzątkiem – 30 min)
  • 275 g suszonych pomidorów w oleju 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • 1–2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 
  • Bakłażany umyć, przekroić na pół i rozłożyć pokrojoną powierzchnię w naczyniu do pieczenia. Piec przez 40 min.
  • Łyżką wyjąć miąższ bakłażana i włożyć do pojemnika robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż dip będzie miał kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Dip smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia, więc warto przygotować go wcześniej.
  • Można go jeść z chlebem lub dodać do ugotowanego makaronu czy ryżu.
  • Trzymać w lodówce kilka dni. 

Wartość kaloryczna: 119,58 kcal = 500,33 kJ na 100 g
w tym:
procent energii z tłuszczu: 56,89%
procent energii z węglowodanów: 26,14%
procent energii z białka: 16,96%
procent energii z sacharozy: 0,20%

Tłuszcz ogółem: 7,56 g
cholesterol ogółem: 13,35 mg
kwasy tłuszczowe nasycone: 2,13 g – 28,15%
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 3,18 g – 42,02%
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,71 g – 9,36%

Białko ogółem: 5,07 g
w tym zwierzęce: 2,55 g
roślinne: 0,64 g 
 

POLECAMY

 

WITAMINY
A   B1 0,12 mg
ekwiwalent retinolu 409,91 μg B2 0,17 mg
retinol 18,75 μg B6 0,16 mg
ß-karoten 32,14 μg biotyna 0,00 mg
E 0,07 μg niacyna 1,44 mg
C 31,94 mg    
 
SKŁADNIKI MINERALNE
sód 246,29 mg żelazo 1,29 mg
wapń 100,10 mg mangan 0,22 mg
potas 659,78 mg cynk 0,75 mg
fosfor 123,78 mg miedź 0,20 mg
magnez 41,26 mg    

 

Przypisy