Prosty dip z bakłażana z suszonymi pomidorami

Zdrowe przepisy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas przyrządzenia: 55 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g bakłażana
  • 150 g fety – klasyczna lub wegańska (Violife)
  • 4 łyżki orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przez noc – lub zalać wrzątkiem – 30 min)
  • 275 g suszonych pomidorów w oleju 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • 1–2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 
  • Bakłażany umyć, przekroić na pół i rozłożyć pokrojoną powierzchnię w naczyniu do pieczenia. Piec przez 40 min.
  • Łyżką wyjąć miąższ bakłażana i włożyć do pojemnika robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż dip będzie miał kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Dip smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia, więc warto przygotować go wcześniej.
  • Można go jeść z chlebem lub dodać do ugotowanego makaronu czy ryżu.
  • Trzymać w lodówce kilka dni. 

Wartość kaloryczna: 119,58 kcal = 500,33 kJ na 100 g
w tym:
procent energii z tłuszczu: 56,89%
procent energii z węglowodanów: 26,14%
procent energii z białka: 16,96%
procent energii z sacharozy: 0,20%

Tłuszcz ogółem: 7,56 g
cholesterol ogółem: 13,35 mg
kwasy tłuszczowe nasycone: 2,13 g – 28,15%
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 3,18 g – 42,02%
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,71 g – 9,36%

Białko ogółem: 5,07 g
w tym zwierzęce: 2,55 g
roślinne: 0,64 g 
 

POLECAMY

 

WITAMINY
A   B1 0,12 mg
ekwiwalent retinolu 409,91 μg B2 0,17 mg
retinol 18,75 μg B6 0,16 mg
ß-karoten 32,14 μg biotyna 0,00 mg
E 0,07 μg niacyna 1,44 mg
C 31,94 mg    
 
SKŁADNIKI MINERALNE
sód 246,29 mg żelazo 1,29 mg
wapń 100,10 mg mangan 0,22 mg
potas 659,78 mg cynk 0,75 mg
fosfor 123,78 mg miedź 0,20 mg
magnez 41,26 mg    

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI