Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

21 marca 2014

Produkty puszkowane mają wiele korzyści!

175
Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spożycia owoców i warzyw. Odkrycia z Michigan State University ( USA, stan Michigan) podają, że puszkowana żywność dostarcza odpowiednich wartości spożywczych, pomagając ludziom zwiększyć ich spożycie owoców i warzyw w łatwo osiągalny i bezpieczny sposób, niezależnie od poziomu przychodu i barier geograficznych. Jakość wytworów mrożonych, świeżych a puszkowanych Studia „ Odżywianie się i porównanie kosztów wybranych zapuszkowanych, mrożonych i świeżych warzyw i owoców” przeanalizowały więcej niż 40 naukowych dzienników badawczych i danych odżywczych, porównując puszkowane warzywa i owoce ze świeżymi i mrożonymi, w oparciu o cenę i substancje odżywcze. Badacze odkryli: Warzywa i owoce w puszce dorównują odżywczo tym świeżym i mrożonym, a w niektórych przypadkach je przewyższają. W zasadzie, puszkowane pomidory mają więcej likopenu (barwnika i przeciwutleniacza) niż pomidory świeże, co wiąże się z obniżeniem ryzyka raka i zwiększeniem witaminy B. Puszkowanie pomaga wytworzyć błonnik u niektórych warzyw jak fasola, przez co jest on bardziej rozpuszczalny, i bardziej użyteczny dla ludzkiego ciała. Rodziny mogą rozszerzyć swój budżet na warzywa, wybierając produkty puszkowane. Albowiem te, są korzystniejsze cenowo od świeżych bądź mrożonych odmian. Pozwala to zaoszczędzić połowę pieniędzy wydanych na mrożone i 20% na świeże warzywa i owoce, bez ubytku jakościowego substancji odżywczych. Puszkowane warzywa i owoce zapewniają dobry smak i bezpieczną opcję dla ludzi i ich odżywczej diety. Wysoko grzewczy proces puszkowania jest jednym z bezpieczniejszych procesów chroniących żywność ponieważ zapobiega dojrzewaniu mikroorganizmów powodujących choroby pokarmowe. To ważna  korzyść, zważając, że w amerykańskich szpitalach ponad 128 tysięcy obywateli rocznie boryka się z zatruciami pokarmowymi. Wnioski Steven Miller, doktor filozofii, główny prowadzący badań oraz asystent profesora w MSU Center for Economic Analysis powiedział: „ Warzywa i owoce w puszcze dostarczają wysokiej jakości substancji odżywczych amerykanom nieżalenie skąd są i jaki jest ich dochód. Zwiększenie dostępności jest ważnym czynnikiem odżywiania się, którego wielu amerykanów potrzebuje. Puszkowanie pożywienia jest całorocznym rozwiązaniem i pomagaja rodzinom przygotować zdrowy i zbilansowany posiłek.” Jarosław Koperski. źródło: ScienceNews.pl

Przypisy