Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

14 marca 2014

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym uzależniają

0 322
Spożywanie wysoko przetworzonych węglowodanów może mieć podobny wpływ na skład chemiczny mózgu, co przyjmowanie substancji uzależniających- donosi najnowsza publikacja magazynu Żywienie Kliniczne. Stymulują one obszary mózgu odpowiedzialne za m.in. pragnienie, powodując nadmierne łaknienie i stałe, niezwiązane z zapotrzebowaniem, odczucie głodu. Otyłość chorobą cywilizacyjną XXI wieku Jak informuje Centrum Badań nad Żywnością –dwie trzecie dorosłych Amerykanów cierpi na nadwagę lub otyłość. Wskaźniki nadwagi i otyłości są wyższe dla afroamerykańskich i latynoskich kobiet niż u kobiet rasy białej, wyższe dla latynoskich mężczyzn niż białych czy Afroamerykanów, wyższe na południu i środkowym zachodzie i zwiększają się wraz z wiekiem. Badania pokazują również, że najciężsi Amerykanie stali się jeszcze ciężsi w ciągu minionej dekady. Szacuje się, że liczba otyłych Amerykanów podwoiła się od roku 1970. 31, 8 % dzieci i nastolatków uznaje się za otyłe lub ze znaczną nadwagą. Ten sam problem dotyczy już 30,4 % dzieci w wieku przedszkolnym, pochodzących z ubogich rodzin. Nowe pomysły Badaniem wpływu ośrodków przyjemności i nagrody na ilość pochłanianego jedzenia zajął się zespół dr. Davida Ludwiga, dyrektora Fundacji New Balance- Centrum Zapobiegania Otyłości. „Poza wynagrodzeniem i pragnieniem, ta część mózgu jest również związana z nadużywaniem substancji i uzależnieniem, co wiąże się z tezą, że niektóre pokarmy mogą być uzależniające”- zauważa. W trakcie badań naukowcy monitorowali poziom glukozy we krwi oraz głodu pacjenta w trakcie 4-godzinnych przerw między posiłkami. W tym samym czasie monitorowano aktywność mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego. Dwunastu otyłym mężczyznom podawano ten sam posiłek- mleczny koktajl. Dla każdego z nich miał on tą samą ilość kalorii, smak i poziom słodkości. Jedyną różnicę stanowił fakt, że części uczestników podano koktajl wysokoglikemiczny, a części niskoglikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemincznym bardzo szybko uwalniają glukozę, co wiąże się z chwilowym zaspokojeniem głodu. Jednak uczucie szybko powraca, zachęcając do spożycia większej ilości - co w prostej drodze prowadzi do otyłości. Osoby, które wypiły koktajl wysokoglikemiczny, doznały gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, który niedługo potem bardzo się obniżył, powodując uczucie stałego głodu i aktywowanie się regionu mózgu odpowiedzialnego za uzależnienia. „Te odkrycia sugerują, że ograniczenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak te zawarte w białym pieczywie i ziemniakach, może pomóc osobom otyłym zmniejszyć apetyt i kontrolować chęć do przejadania się." Przewiduje dr Ludwig. Monika Klimczak źródło: ScienceNews.pl

Przypisy