Połączenie długoletniej tradycji młynarskiej z najnowocześniejszymi technologiami zawsze zagwarantuje doskonały smak każdej z potraw - bez wspomagania się sztucznymi polepszaczami. Znakomita jakość surowca i kontrolowany proces produkcji to gwarancja udanych wypieków i dań, których smak dorówna apetycznej aparycji. Dolnośląska Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice od lat doceniana jest zarówno przez zadowolonych klientów, jak i specjalistów. Jest to produkt wysokogatunkowy, wytwarzany z najlepszych odmian pszenicy przez profesjonalistów wkładających serce i zaangażowanie w swoją pracę.
POLECAMY
Dolnośląska Mąka Poznańska typ 500 Fot. Młyn Jaczkowice
Gwarant delikatności i puchowości
Dlaczego Dolnośląska Mąka Poznańska typ 500 jest taka delikatna i puszysta? Mąki z Młyna Jaczkowice produkowane są z najlepszych odmian pszenicy, kupowanych od lokalnych dostawców. Zanim ziarna te trafiają do młyna, zostają poddawane drobiazgowej kontroli jakości, eliminując tym samym wybrakowane surowce. Następnie, wybrany surowiec zostaje dokładnie oczyszczony w celu pozbycia się zabrudzeń oraz zewnętrznych warstw okrywy nasiennej. Tak przygotowane ziarna są nawilżane i leżakowane, aby w końcu trafić do przemiału. Jest on prowadzony w taki sposób, aby stopniowo rozdrabniać ziarna pszenicy. Zmielone ziarno zostaje odsiane, a uzyskane dzięki temu mąki są sortowane według ich typu.
Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice to typ 500, co oznacza współczynnik zawartości substancji mineralnych, określanych mianem popiołu. W przypadku mąki typu 500, produkt zawiera około 0,5% popiołu, co nadaje jej wyjątkowej delikatności i puszystości. Warto wspomnieć, że Mąka Poznańska jest jednym z najjaśniejszych typów tego rodzaju produktów dostępnych na rynku. Ważne jest też jej rozdrobienie – czyli tak zwana granulacja. Im jest ona większa, tym mąka staje się bardziej delikatna i puszysta. Mąka Poznańska typ 500 uzyskiwana jest z przesiewów przez sita o bardzo gęstych oczkach, przez co jej rozdrobnienie jest wyjątkowo duże, warunkując tym samym jej znakomite cechy jakościowe.
Poznański specjał z Dolnego Śląska do każdej kuchni
Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice to gwarancja dobrego smaku oraz wysokiej jakości przygotowanych potraw. Produkowana przez wykwalifikowanych specjalistów z lokalnych surowców, stanowi doskonałe uzupełnienie wielu polskich, tradycyjnych dań – na przykład klusek śląskich czy chrząstowskich pierogów. Produkt jest także odpowiedni do wypieku kruchych i półkruchych ciast, polecając się tym samym jako niezastąpiony składnik kuchni pasjonatów tradycyjnych, domowych smaków wyrobów mącznych.
Dolnośląska Mąka Poznańska typ 500
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: ok. 2,90 PLN
Przepis na mięciutkie i delikatne w smaku kluski śląskie z nutą wielkopolskiego smaku:
SKŁADNIKI (około 50 sztuk):
1 kg ziemniaków
Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice
1 jajko
Sól
Ugotowane i posolone ziemniaki odcedzić i odparować, następnie rozgnieść na gładką masę. Ziemniaczaną masę podzielić na 4 części, po czym jedną wyciągnąć. Puste miejsce uzupełnić Mąką Poznańską z Młyna Jaczkowice, aby masa stanowiła całość.
Dodać do całości jajko i dołożyć wyjętą masę, a następnie wyrobić tak, aby nabrała sprężystości. W przypadku klejenia do rąk, dodać odrobinę Mąki Poznańskiej z Młyna Jaczkowice. Ciasto uformować w kulę.
Formować kuleczki z oderwanych kawałków wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić charakterystyczne dla klusek wgłębienie palcem. Surowe kluski odkładać na blat posypany mąką.
Przygotowane kuleczki gotować około 10 minut do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kontynuować proces przez kolejne 4 minuty.
Tradycyjny, dolnośląski smak w poznańskim wydaniu!
#####
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.