Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

13 maja 2021

Posłowie Parlamentu Europejskiego potępiają unijne firmy spożywcze za przetrzymywanie zwierząt w klatkach za granicą
List otwarty od eurodeputowanych, w tym polskiej posłanki Sylwii Spurek, nazywa bezczynność "dyskryminującą" dla międzynarodowych klientów

28

Bruksela - W opublikowanym dziś liście posłowie do Parlamentu Europejskiego wzywają firmy spożywcze do zaprzestania hodowli zwierząt w klatkach w ich globalnych łańcuchach dostaw. List został podpisany przez polską eurodeputowaną Sylwię Spurek oraz przez eurodeputowanych z Holandii, Niemiec, Szwecji, Francji, Włoch, Danii, Portugalii i Austrii.

"Wzywamy wszystkie globalnie działające europejskie firmy spożywcze, które jeszcze tego nie zrobiły, do ustalenia publicznego harmonogramu zakończenia sprzedaży jaj z chowu klatkowego w ich międzynarodowych łańcuchach dostaw" - czytamy w liście. " Obowiązkiem firm spożywczych jest odpowiedzialne zachowanie wobec zwierząt i konsumentów, które nie kończy się na granicach kontynentu. Dla europejskich firm spożywczych stosowanie w swoich łańcuchach dostaw w Azji, na Bliskim Wschodzie lub w innych miejscach praktyk, które są tak okrutne i niebezpieczne, że są nielegalne w UE - i praktyk, które w wielu przypadkach naruszają własną politykę firm w zakresie dobrostanu zwierząt - jest uchylaniem się od odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstw."

POLECAMY

W liście odnotowano również rosnącą liczbę firm europejskich, które ustaliły harmonogramy zaprzestania używania jaj z chowu klatkowego na całym świecie, w tym sklepy detaliczne METRO, ALDI, Marks&Spencer i LIDL, marki restauracyjne Pret A Manger i Costa Coffee, marki pakowanej żywności Unilever, Nestle i Danone oraz firmy świadczące usługi gastronomiczne Sodexo i Compass Group.

Produkcja jaj w klatkach bateryjnych jest zakazana w UE, a większość jaj produkowanych w Europie pochodzi obecnie z systemów bezklatkowych lub z chowu na wolnym wybiegu. Raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z 2019 r. wykazał, że przejście na chów bezklatkowy spowodowało niższe wskaźniki zatruć salmonellą u klientów, co jest korzyścią zauważoną przez posłów Parlamentu w ich liście.

"Biorąc pod uwagę zwiększone ryzyko zdrowotne związane z jajami od kur z chowu klatkowego, brak działań w tej kwestii naraża międzynarodowych klientów na zwiększone ryzyko choroby i hospitalizacji" - dodano w liście. "Ponad 1000 wiodących europejskich firm spożywczych ustaliło harmonogram stosowania w swojej działalności wyłącznie jaj z chowu klatkowego lub z wolnego wybiegu, przy czym wiele z nich już zakończyło proces zmiany... wzywamy te europejskie firmy, które jeszcze nie ustaliły publicznego harmonogramu zakończenia stosowania jaj z chowu klatkowego w ich międzynarodowym łańcuchu dostaw, aby poszły w ich ślady."

"Mocne oświadczenie złożone przez europejskich decydentów i członków Parlamentu Europejskiego w kontekście praw zwierząt motywuje nas do dalszych wysiłków" - zauważa Anna Spurek, dyrektor operacyjny polskiej organizacji pozarządowej Green REV Institute, która wraz z międzynarodową organizacją pozarządową Lever Foundation rozpowszechniła list wśród członków Parlamentu. "W czasach kryzysu klimatycznego, społeczna odpowiedzialność biznesu nabiera nowego znaczenia. Jest to kompleksowa odpowiedzialność wobec wszystkich: ludzi, zwierząt i planety."

"Przyklaskujemy posłom do Parlamentu Europejskiego za zwrócenie uwagi na tę ważną kwestię" - dodała Kirsty Tuxford, menedżer programu w organizacji ochrony zwierząt Lever Foundation, która współpracowała z wieloma europejskimi i międzynarodowymi firmami nad zakończeniem stosowania jaj z chowu klatkowego. "Dostępność jaj z chowu klatkowego jest coraz większa na całym świecie, a konsumenci na całym świecie są coraz bardziej zaniepokojeni tym, jak traktowane są zwierzęta. Ustalenie harmonogramu zakończenia stosowania klatek na całym świecie jest obecnie zarówno praktyczne, jak i oczekiwane od odpowiedzialnych firm spożywczych."

List można zobaczyć tutaj:  https://leverfoundation.org/wp-content/uploads/2021/05/MEPletter.pdf

Przypisy