Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

1 września 2020

Ponad 2 tys. uczestników warsztatów Finansowo Silni! Innowacyjny program Banków Żywności dla osób wykluczonych dobiega końca.

22

Globalna pandemia nie przeszkodziła ekonomicznej edukacji najbardziej zagrożonych grup. Od marca ubiegłego roku Banki Żywności zrealizowały aż 200 warsztatów poświęconych zarządzaniu finansami osobistymi i rozwiązywaniu problemu zadłużenia w ramach projektu Finansowo Silni. Zakończenie projektu planowane jest na koniec sierpnia.

Finansowo Silni to autorski program edukacyjny stworzony przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności. Jego celem jest szerzenie wiedzy o domowych finansach wśród osób zagrożonych wykluczeniem, znajdujących się w kryzysie bezdomności, seniorów oraz wszystkich tych, do których na co dzień kierowana jest pomoc żywnościowa w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ).  Jest to jedyna tego typu inicjatywa w całym kraju dla tak szczególnej grupy odbiorców.

POLECAMY

Spotkania edukacyjne odbyły się zarówno w dużych miastach, takich jak Gdańsk, Białystok czy Wrocław, jak i w mniejszych miejscowościach, np. w Tczewie i Ciechanowie. Za koordynację projektu odpowiadała Federacja Polskich Banków Żywności. W programie wzięło udział ponad 20 trenerów, a dzięki organizowanym warsztatom wiedza dotarła do przeszło 2340 potrzebujących.  

- Program Finansowo Silnych okazał się być teraz potrzebny jeszcze bardziej niż kiedykolwiek. Wiele osób już dziś doświadcza problemów finansowych spowodowanych epidemią COVID-19. Obecnie prawie ponad 1 mln Polaków pozostaje bez pracy, a rozpoczynający się kryzys ekonomiczny może niestety pogorszyć te statystyki[1]. Chcemy wyposażyć ludzi w niezbędną wiedzę, aby jak najlepiej poradzili sobie z trudnymi sytuacjami finansowymi, jakie spotykają ich w życiu. Cieszymy się, że mogliśmy stworzyć taki projekt i mamy nadzieję, że zdobyta wiedza zaprocentuje w przyszłości u naszych podopiecznych. – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Ciechanowie, który bierze udział w projekcie.

Dane nie napawają optymizmem - na koniec czerwca bezrobocie w naszym kraju wynosiło już ponad 6,1%[2], a niemal co 3 Polak z powodu pandemii stracił część dochodów[3]. Według ekspertów ekonomiczne skutki kryzysu będziemy odczuwać jeszcze przez wiele miesięcy. Tymczasem jeszcze przed wybuchem epidemii niemal 3 mln Polaków miało problem z terminowym spłacaniem zobowiązań kredytowych[4]. To m.in. temu problemowi poświęcone były warsztaty Finansowo Silni. Uczestnicy uczyli się w nich, jak zaciągać pożyczki na dogodnych warunkach i jak radzić sobie prawnie w sytuacji, w której zabraknie środków na ich spłatę. Brak takiej wiedzy sprawia, że wiele osób, szczególnie starszych, staje się ofiarami nadużyć instytucji para-bankowych i innego rodzaju oszustów. Twórcy projektu wyszli z założenia, że zmiana zaczyna się od kształtowania podstawowych nawyków i wdrażania ich w codzienne życie. Scenariusze zajęć były więc niezwykle praktyczne, a historie omawiane podczas spotkań – z życia wzięte.  Dlatego podczas spotkań można było dowiedzieć się nie tylko jak sprawdzić realne oprocentowanie kredytu, ale także co zrobić, kiedy kupiony produkt ma wady, jak korzystać z przysługujących nam praw konsumenta, a nawet w jaki sposób planować zakupy spożywcze, żeby nie marnować ani żywności, ani pieniędzy.

Każdy uczestnik spotkania na zakończenie otrzymał podręczną broszurę, w której opisano 10 praktycznych zasad do zastosowania w codziennym życiu. W trakcie warsztatów korzystano także ze specjalnie stworzonej na potrzeby programu gry planszowej, która pozwala na symulacje różnych sytuacji, na które uczestnicy mogą natrafić w swoim codziennym życiu. Można dowiedzieć się z niej np. jak odstąpić od umowy zakupu, co zrobić w przypadku utraty dowodu osobistego oraz jaka jest różnica miedzy windykacją i egzekucją komorniczą.

Projekt „Finansowo Silni” jest realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Więcej informacji o projekcie na stronie www.bankizywnosci.pl/finansowo-silni/.

***

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej osobom potrzebującym. 31 Banków Żywności, zrzeszonych w Federacji, każdego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia, pozyskując artykuły o bliskim terminie przydatności, których jakość nie budzi zastrzeżeń, od producentów, rolników czy sieci handlowych. Zebrana żywność trafia do osób w trudnej sytuacji życiowej za pośrednictwem 3300 organizacji partnerskich, czyli instytucji takich jak jadłodajnie, domy pomocy społecznej, świetlice środowiskowe, noclegownie, hospicja czy domy samotnych matek. Tylko w 2019 r. przekazano niemal 50 tysięcy ton artykułów spożywczych. Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Banki Żywności aktywnie działają również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, prowadząc m.in. kampanie społeczne i warsztaty. W ciągu ostatniego roku przeprowadzono 5000 szkoleń
i warsztatów.

 

[1] GUS, GUS, Bezrobocie Rejestrowane, czerwiec 2020

[2] ibidem

[3] BIG InfoMonitor, Maison&Partners, kwiecień 2020

[4] BIG InfoMonitor, marzec 2020

Przypisy