Finansowo Silni to autorski program edukacyjny stworzony przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności. Jego celem jest szerzenie wiedzy o domowych finansach wśród osób zagrożonych wykluczeniem, znajdujących się w kryzysie bezdomności, seniorów oraz wszystkich tych, do których na co dzień kierowana jest pomoc żywnościowa w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ). Jest to jedyna tego typu inicjatywa w całym kraju dla tak szczególnej grupy odbiorców.
Spotkania edukacyjne odbyły się zarówno w dużych miastach, takich jak Gdańsk, Białystok czy Wrocław, jak i w mniejszych miejscowościach, np. w Tczewie i Ciechanowie. Za koordynację projektu odpowiadała Federacja Polskich Banków Żywności. W programie wzięło udział ponad 20 trenerów, a dzięki organizowanym warsztatom wiedza dotarła do przeszło 2340 potrzebujących.
POLECAMY
- Program Finansowo Silnych okazał się być teraz potrzebny jeszcze bardziej niż kiedykolwiek. Wiele osób już dziś doświadcza problemów finansowych spowodowanych epidemią COVID-19. Obecnie prawie ponad 1 mln Polaków pozostaje bez pracy, a rozpoczynający się kryzys ekonomiczny może niestety pogorszyć te statystyki[1]. Chcemy wyposażyć ludzi w niezbędną wiedzę, aby jak najlepiej poradzili sobie z trudnymi sytuacjami finansowymi, jakie spotykają ich w życiu. Cieszymy się, że mogliśmy stworzyć taki projekt i mamy nadzieję, że zdobyta wiedza zaprocentuje w przyszłości u naszych podopiecznych. – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Ciechanowie, który bierze udział w projekcie.
Dane nie napawają optymizmem - na koniec czerwca bezrobocie w naszym kraju wynosiło już ponad 6,1%[2], a niemal co 3 Polak z powodu pandemii stracił część dochodów[3]. Według ekspertów ekonomiczne skutki kryzysu będziemy odczuwać jeszcze przez wiele miesięcy. Tymczasem jeszcze przed wybuchem epidemii niemal 3 mln Polaków miało problem z terminowym spłacaniem zobowiązań kredytowych[4]. To m.in. temu problemowi poświęcone były warsztaty Finansowo Silni. Uczestnicy uczyli się w nich, jak zaciągać pożyczki na dogodnych warunkach i jak radzić sobie prawnie w sytuacji, w której zabraknie środków na ich spłatę. Brak takiej wiedzy sprawia, że wiele osób, szczególnie starszych, staje się ofiarami nadużyć instytucji para-bankowych i innego rodzaju oszustów. Twórcy projektu wyszli z założenia, że zmiana zaczyna się od kształtowania podstawowych nawyków i wdrażania ich w codzienne życie. Scenariusze zajęć były więc niezwykle praktyczne, a historie omawiane podczas spotkań – z życia wzięte. Dlatego podczas spotkań można było dowiedzieć się nie tylko jak sprawdzić realne oprocentowanie kredytu, ale także co zrobić, kiedy kupiony produkt ma wady, jak korzystać z przysługujących nam praw konsumenta, a nawet w jaki sposób planować zakupy spożywcze, żeby nie marnować ani żywności, ani pieniędzy.
Każdy uczestnik spotkania na zakończenie otrzymał podręczną broszurę, w której opisano 10 praktycznych zasad do zastosowania w codziennym życiu. W trakcie warsztatów korzystano także ze specjalnie stworzonej na potrzeby programu gry planszowej, która pozwala na symulacje różnych sytuacji, na które uczestnicy mogą natrafić w swoim codziennym życiu. Można dowiedzieć się z niej np. jak odstąpić od umowy zakupu, co zrobić w przypadku utraty dowodu osobistego oraz jaka jest różnica miedzy windykacją i egzekucją komorniczą.
Projekt „Finansowo Silni” jest realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Więcej informacji o projekcie na stronie www.bankizywnosci.pl/finansowo-silni/.
***
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej osobom potrzebującym. 31 Banków Żywności, zrzeszonych w Federacji, każdego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia, pozyskując artykuły o bliskim terminie przydatności, których jakość nie budzi zastrzeżeń, od producentów, rolników czy sieci handlowych. Zebrana żywność trafia do osób w trudnej sytuacji życiowej za pośrednictwem 3300 organizacji partnerskich, czyli instytucji takich jak jadłodajnie, domy pomocy społecznej, świetlice środowiskowe, noclegownie, hospicja czy domy samotnych matek. Tylko w 2019 r. przekazano niemal 50 tysięcy ton artykułów spożywczych. Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Banki Żywności aktywnie działają również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, prowadząc m.in. kampanie społeczne i warsztaty. W ciągu ostatniego roku przeprowadzono 5000 szkoleń
i warsztatów.
[1] GUS, GUS, Bezrobocie Rejestrowane, czerwiec 2020
[2] ibidem
[3] BIG InfoMonitor, Maison&Partners, kwiecień 2020
[4] BIG InfoMonitor, marzec 2020