Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pomijanie obiadu przez dzieci przynosi negatywne skutki

Artykuł | 9 kwietnia 2015 |
287

POLECAMY

National Health and Nutrition Examination Survey opublikował analizę dotyczącą wzorców żywieniowych u dzieci w wieku od 4 do 13 lat. Badaniom poddano 3 647 osób. Wyniki wskazują, że aż 13% młodszych dzieci oraz 17% nastolatków nie spożywa obiadu.

Negatywne skutki omijania obiadu

Codzienny obiad dostarcza dzieciom optymalną ilość składników odżywczych. Pominięcie posiłku oznacza, że organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki wapnia czy błonnika. Co więcej, to właśnie obiad jest z reguły najczęstszym źródłem witaminy D, potasu czy magnezu.

- Jesteśmy zaniepokojeni widząc, iż pomijanie posiłków trwa nie tylko w tygodniu, ale również w czasie weekendu. Najliczniejszą grupą, której dotyczy problem, są dziewczynki w wieku od 9 do 13 lat. Osoby opuszczające obiad pozbawiają się niezbędnych składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowy rozwój oraz wzrost - podkreślał główny autor badania, naukowiec The Nestle Research Center, Kevin Mathias.

Cele badania

Celem przeprowadzonych analiz ma być przede wszystkim nagłośnienie problemów żywieniowych u dzieci. Naukowcy chcą również opracować efektywną strategię zachęcającą dzieci i młodzież do spożywania zdrowych i wartościowych obiadów.

Wcześniejsze badania

Nie po raz pierwszy Nestle bada nawyki żywieniowe u dzieci. W 2012 roku firma rozpoczęła badania związane z żywieniem niemowląt oraz dzieci do 12 miesiąca życia. Prowadzone analizy skupiają się na wzorcach żywieniowych, składnikach odżywczych oraz na wpływie wspomnianych elementów na zdrowie dzieci w ciągu ich całego życia.

Do 2016 roku badania Nestle prowadzone będą w 10 krajach (m.in. w Stanach Zjednoczonych, Chinach i Meksyku). Szczegółowe analizy będą źródłem ważnych informacji związanych z żywieniem dzieci i niemowląt. Wszystkie dane zostaną na przestrzeni kolejnych lat opublikowane na forach naukowych. Ogólnodostępne informacje pomogą budować w społeczeństwie świadomość w kontekście zdrowia i zdrowego żywienia.

Nestle dostosowuje skład swoich produktów do potrzeb żywieniowych dzieci. Przykładem są chociażby popularne w Polsce produkty Gerber eliminujące problem braku owoców i warzyw w diecie najmłodszych.

Opracowała: Klaudia Sokół źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy