Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

13 sierpnia 2020

Podpłomyki z hummusem

87

Śniadanie lub drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie na tyle pożywne, by zapewnić odpowiednią dawkę energii na resztę dnia. Doskonałym  pomysłem może być hummus podawany na pszennych plackach z dodatkiem ulubionych warzyw. W ten sposób zyskujemy zdrowy, pożywny i pełnowartościowy posiłek, który jedocześnie nie sprawi, że poczujemy się ociężali i senni, a wprost gotowi do dalszego działania. 

Składniki:

Podpłomyki

POLECAMY

300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)

250 ml gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

Hummus

2 puszki ciecierzycy Happy Frucht

1 opakowanie sezamu Kresto (200 g)

3 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju Rapso

ok. 1 łyżeczki soli lub do smaku

1 łyżka kuminu (lub wg uznania)

 

Zdrowe, lekkie danie idealne na śniadanie czy przekąskę

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie:

Podpłomyki

1.      Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz wodę.

2.      Przy pomocy widelca, mieszając, łączymy mąkę z wodą.

3.      Ciasto wyrabiamy ręką kilka minut, do momentu aż będzie elastyczne. Jeżeli klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

4.      Dzielimy ciasto na 12 równych porcji. Każdy kawałek wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką.

5.      Podpłomyki smażymy  kolejno z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.

Humus

1.      Sezam przesypujemy na suchą patelnię i mieszając prażymy na lekki brąz. Ważne jest, aby go nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.

2.      Uprażony sezam miksujemy z olejem na jednolitą masę.

3.      Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do misy miksera/blendera/malaksera, dodajemy ok. 1/3 wody spod ciecierzycy i całość miksujemy na idealnie gładki krem.

4.      Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Propozycja podania

Podpłomyki smarujemy hummusem i delikatnie skrapiamy olejem. Posypujemy pokrojonym ogórkiem, szalotką i natką pietruszki.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy