Pizze na patyku z Ketchupem Premium bez cukru od Roleski

Zdrowe przepisy

Amerykańska na grubym i puszystym cieście? A może włoska na cienkim placku z minimalną ilością składników? Sposobów na przyrządzenie pizzy jest wiele i pochodzą z prawie każdego zakątka świata. Jeśli lubimy kulinarne fantazje na temat tego pysznego dania, możemy zamienić się w domowego pizzaiolo i spróbować przepisu na pizzę na patyku z salami, w towarzystwie Ketchupu Premium bez cukru firmy Roleski.

Pizza od zawsze idealnie sprawdza się zarówno jako szybka przekąska, jak i pomysł na obiad lub kolację. Jest również doskonałą opcją na posiłek na wynos - wystarczy zapakować kawałek i zjeść ze smakiem w szkole czy pracy. W pizzy wspaniałe jest to, że możemy ją przyrządzać za każdym razem zupełnie inaczej, dopasowując jej recepturę do aktualnego pomysłu i zachcianek. Połączenie słonego ze słodkim? Nie ma problemu! A może dodatek czegoś ostrego? Jak najbardziej! W domowej pizzy nie może jednak zabraknąć aromatycznych sosów, które podkręcą ulubiony smak tego dania. A gdyby podać pizzę… na patyku – z dodatkiem Keczupu Premium bez cukru od Roleski?

POLECAMY

Pizze na patyku z ketchupem premium

Fot. Roleski

Nowy Ketchup Premium bez cukru od Roleski to produkt wysokiej klasy nie tylko z nazwy. Od samego dna butelki po zakrętkę zaskakuje imponującą ilością pomidorów - aż 266 gramów tych soczystych warzyw zostało wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów ketchupu. Aby pomidorowo zachwycić nasze podniebienia, jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, dodatku GMO ani konserwantów. Produkt jest bezglutenowy, więc bez problemu może pojawić się jako składnik najsmaczniejszych  dań również w wymagającej diecie. Ketchup Premium Roleski Bez Cukru to propozycja dla osób, które starannie dobierają produkty spożywcze, kierując się ich składem i smakiem. Taki produkt możemy bez obaw podać dzieciom, diabetykom lub innym osobom, które muszą ograniczyć w swojej codziennej diecie cukry.

Pizza na patyku to zaskakująca propozycja, którą możemy poczęstować naszych najbliższych podczas spotkań towarzyskich lub wieczornego maratonu filmowego. Zachowuje smak pizzy z salami, jednak jej sposób podania jest niecodzienny, dlatego na długo zapada w pamięci.

Pizze na patyku z ketchupem Premium od Roleski (10 porcji)

Ciasto na pizzę:

15g świeżych lub 7g suszonych drożdży

120ml ciepłej (nie gorącej) wody

1 łyżeczka cukru

200g mąki pszennej, najlepiej typu 00

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

Dodatki:

100g małych plasterków salami

Ketchup Premium Roleski

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka oregano

semolina

listki bazylii

Sposób przygotowania:

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

 Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm.

Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.

Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy.

Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.

Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI