Pizza od zawsze idealnie sprawdza się zarówno jako szybka przekąska, jak i pomysł na obiad lub kolację. Jest również doskonałą opcją na posiłek na wynos - wystarczy zapakować kawałek i zjeść ze smakiem w szkole czy pracy. W pizzy wspaniałe jest to, że możemy ją przyrządzać za każdym razem zupełnie inaczej, dopasowując jej recepturę do aktualnego pomysłu i zachcianek. Połączenie słonego ze słodkim? Nie ma problemu! A może dodatek czegoś ostrego? Jak najbardziej! W domowej pizzy nie może jednak zabraknąć aromatycznych sosów, które podkręcą ulubiony smak tego dania. A gdyby podać pizzę… na patyku – z dodatkiem Keczupu Premium bez cukru od Roleski?
POLECAMY
Pizze na patyku z ketchupem premium
Fot. Roleski
Nowy Ketchup Premium bez cukru od Roleski to produkt wysokiej klasy nie tylko z nazwy. Od samego dna butelki po zakrętkę zaskakuje imponującą ilością pomidorów - aż 266 gramów tych soczystych warzyw zostało wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów ketchupu. Aby pomidorowo zachwycić nasze podniebienia, jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, dodatku GMO ani konserwantów. Produkt jest bezglutenowy, więc bez problemu może pojawić się jako składnik najsmaczniejszych dań również w wymagającej diecie. Ketchup Premium Roleski Bez Cukru to propozycja dla osób, które starannie dobierają produkty spożywcze, kierując się ich składem i smakiem. Taki produkt możemy bez obaw podać dzieciom, diabetykom lub innym osobom, które muszą ograniczyć w swojej codziennej diecie cukry.
Pizza na patyku to zaskakująca propozycja, którą możemy poczęstować naszych najbliższych podczas spotkań towarzyskich lub wieczornego maratonu filmowego. Zachowuje smak pizzy z salami, jednak jej sposób podania jest niecodzienny, dlatego na długo zapada w pamięci.
Pizze na patyku z ketchupem Premium od Roleski (10 porcji)
Ciasto na pizzę:
15g świeżych lub 7g suszonych drożdży
120ml ciepłej (nie gorącej) wody
1 łyżeczka cukru
200g mąki pszennej, najlepiej typu 00
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Dodatki:
100g małych plasterków salami
Ketchup Premium Roleski
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
semolina
listki bazylii
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm.
Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.
Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.
Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.