Składniki na pizzę:
250 g mąki chlebowej
150 ml ciepłej wody
POLECAMY
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka oleju Rapso
Dodatki
1/2 puszki karczochów Happy Frucht
1 słoiczek anchois Mayflower
1 figa
4 plastry bakłażana
2 kulki mozarelli
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju Rapso
świeże zioła, np. bazylia, oregano
garść rukoli
sól
Domowa pizza doskonale sprawdzi na pyszną kolację
podczas jesiennych spotkań w gronie najbliższych.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.
Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.
Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice