Picie wina pozytywnie wpływa na nerki i ciśnienie krwi

Edukacja żywieniowa

Spożywanie wina regularnie w niewielkich ilościach może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi. Przede wszystkim utrzyma w zdrowiu nerki i poprawi ciśnienie krwi, co w konsekwencji przyczyni się do ochrony mięśnia sercowego. Argumenty naukowców Badacze z Uniwersytetu Colorado w Denver na podstawie raportów przygotowanych m.in. na wiosenne spotkanie kliniczne Narodowej Fundacji Nerek dowiedli, iż ludzie, którzy pili mniej niż jeden kieliszek wina dziennie mieli o trzydzieści siedem procent niższą częstość wystąpienia przewlekłej choroby nerek w porównaniu do tych, którzy w ogóle nie pili wina. Ci zaś, którzy mieli już przewlekłą chorobę nerek i wypijali co dzień trochę trunku byli o blisko trzydzieści procent mniej narażeni na choroby układu krążenia niż chorzy, którzy byli abstynentami. Dane z lat 2003 do 2006 badały blisko sześć tysięcy osób, spośród których ponad tysiąc cierpiało już na przewlekła chorobę nerek. Jak to działa? Wino spożywane w umiarkowanym stopniu posiada pewne wysokie korzyści zdrowotne. Trunek ten obniża ryzyko wystąpienia choroby serca czy cukrzycy. Badanie sugeruje także związek pomiędzy zmniejszeniem wystąpienia przewlekłej choroby nerek a codziennym spożyciem mniej niż jednego kieliszka wina. Oczywiście należy to skonsultować z lekarzem i zachować umiar. Są bowiem pewne zastrzeżenia, co do takiego rozwiązania. Nadmierne spożycie alkoholu negatywnie wpływa na czynność nerek. Może też pogłębić nadciśnienie. źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI