Przepisy na pożywne i sycące dania z kaszą i mąką kukurydzianą proponuje Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.
PANCAKE KUKURYDZIANE Z MUSEM OWOCOWYM
Składniki:
- 125g mąki kukurydzianej
- 90g mąki orkiszowej lub owsianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 330g jogurtu naturalnego
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki owoców sezonowych (np. śliwki, jabłko, maliny, borówki) do podania z pancakes
Składniki na mus malinowy:
- 250g malin świeżych lub mrożonych
- 1/4 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- łyżka cukru wanilinowego
Mokre składniki (jajko, olej i jogurt) ubić trzepaczką w większej misce. Dodać do nich produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Rozgrzać patelnię. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki na mniejszym ogniu około minuty z każdej strony. W międzyczasie przygotować mus. Do małego rondelka wlać wodę. Dodać maliny i cukier. Dusić na mniejszym ogniu do momentu, aż owoce się nieco rozpadną. Pod koniec dodać cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym musem polać pancake i przyozdobić świeżym owocami.
PUDDING KUKURYDZIANY Z FRUŻELINĄ OWOCOWĄ
Składniki na pudding:
- 1,5 szklanki (375 ml) mleka krowiego 2%
- 3/4 szklanki (125g) kaszy kukurydzianej na sucho
- łyżka erytrytolu lub ksylitolu
- łyżka cukru wanilinowego
- 2 goździki
Składniki frużeliny owocowej:
- 250g malin i truskawek świeżych bądź mrożonych (można również użyć mrożonych owoców jagodowych)
- łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
W rondelku zagotować mleko z dodatkiem goździków, cukru wanilinowego i erytrytolu. Gdy zacznie bulgotać, wyjąć goździki i wsypać kaszę. Dokładnie mieszając, gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie mleko. Następnie przełożyć kaszę do natłuszczonych lekko masłem kokilek i po ostygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Zająć się przygotowaniem frużeliny. Wodę wlać do rondelka, dodać owoce i dusić na małym ogniu z dodatkiem erytrytolu/ksylitolu, aż zmiękną i się nieco rozpadną. Mąkę wymieszać w łyżce wody, a następnie dodać do owoców, wymieszać. Podgrzewać na mniejszym ogniu do zagotowania. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Pudding kukurydziany wyjąć z kokilek i podawać z ciepłą frużeliną.
PASZTET WARZYWNO-KUKURYDZIANY
Składniki:
- 2 średniej wielkości selery korzeniowe
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała żółta cukinia
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki owsianej
- szklanka bułki tartej
- łyżka siemienia lnianego
- szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 kostki bulionowe domowej roboty lub kupione gotowe (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)
- świeżo zmielony pieprz
- 2 listki laurowe
Selery, marchewki i pietruszkę obrać i po wymyciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinii nie obierać, również zetrzeć na tarce. Cebule i czosnek drobno posiekać. Do dużego garnka wlać wodę i olej i zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, z dodatkiem kostek i liści laurowych. Po chwili dodać starte warzywa i dusić na mniejszym ogniu około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni. Do warzyw dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, siemię lniane i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Masę nałożyć do prostokątnych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut. Po tym czasie zostawić dolną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Pasztet po wystudzeniu podawać na kromkach chleba w towarzystwie świeżych warzyw.
KASZA Z MUSEM OWOCOWYM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW
Składniki:
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej na sucho
- 200-250 ml mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego bez cukru
- mała szklanka świeżych lub mrożonych malin bądź jagód
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- łyżka płatków migdałowych
Świeże owoce umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, mrożone zaś wyjąć wcześniej z zamrażarki, by naturalnie się rozmrażały. Gdy będą gotowe, zmiksować je na mus w towarzystwie miodu. Płatki migdałowe zrumienić chwilę na suchej patelni. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować. Dodać do niego kaszę i gotować około 10 minut lub do momentu, aż kasza wchłonie większość płynu. Pod koniec gotowania można zdjąć kaszę z palnika, przykryć pokrywką i pozostawić do wchłonięcia się płynu. Gotową kaszę podawać z musem owocowym, posypaną uprażonymi płatkami.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia