Pasztet, pudding, a może pancake? Propozycje dań na bazie kaszy i mąki kukurydzianej

Otwarty dostęp

Rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni przetwory kukurydziane kryją w sobie wiele wartości odżywczych. Mąka kukurydziana zawiera związki biologicznie czynne, wspierające nasz układ immunologiczny i pracę hormonów, oraz składniki mineralne, które wywierają istotny wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Z kolei kasza kukurydziana to dobre źródło selenu, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem - wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Mąka i kasza, jako produkty stosunkowo wysokokaloryczne (ze względu na wysoką zawartość węglowodanów), mogą być doskonałymi składnikami potraw, zapewniających uczucie sytości na dłużej.

Przepisy na pożywne i sycące dania z kaszą i mąką kukurydzianą proponuje Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

PANCAKE KUKURYDZIANE Z MUSEM OWOCOWYM

Składniki:

  • 125g mąki kukurydzianej
  • 90g mąki orkiszowej lub owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 330g jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki owoców sezonowych (np. śliwki, jabłko, maliny, borówki) do podania z pancakes
     

Składniki na mus malinowy:

  • 250g malin świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru wanilinowego
     

Mokre składniki (jajko, olej i jogurt) ubić trzepaczką w większej misce. Dodać do nich produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Rozgrzać patelnię. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki na mniejszym ogniu około minuty z każdej strony. W międzyczasie przygotować mus. Do małego rondelka wlać wodę. Dodać maliny i cukier. Dusić na mniejszym ogniu do momentu, aż owoce się nieco rozpadną. Pod koniec dodać cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym musem polać pancake i przyozdobić świeżym owocami.

PUDDING KUKURYDZIANY Z FRUŻELINĄ OWOCOWĄ

Składniki na pudding:

  • 1,5 szklanki (375 ml) mleka krowiego 2%
  • 3/4 szklanki (125g) kaszy kukurydzianej na sucho
  • łyżka erytrytolu lub ksylitolu
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 goździki
     

Składniki frużeliny owocowej:

  • 250g malin i truskawek świeżych bądź mrożonych (można również użyć mrożonych owoców jagodowych)
  • łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
     

W rondelku zagotować mleko z dodatkiem goździków, cukru wanilinowego i erytrytolu. Gdy zacznie bulgotać, wyjąć goździki i wsypać kaszę. Dokładnie mieszając, gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie mleko. Następnie przełożyć kaszę do natłuszczonych lekko masłem kokilek i po ostygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki.

Zająć się przygotowaniem frużeliny. Wodę wlać do rondelka, dodać owoce i dusić na małym ogniu z dodatkiem erytrytolu/ksylitolu, aż zmiękną i się nieco rozpadną. Mąkę wymieszać w łyżce wody, a następnie dodać do owoców, wymieszać. Podgrzewać na mniejszym ogniu do zagotowania. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Pudding kukurydziany wyjąć z kokilek i podawać z ciepłą frużeliną.

PASZTET WARZYWNO-KUKURYDZIANY

Składniki:

  • 2 średniej wielkości selery korzeniowe
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • szklanka bułki tartej
  • łyżka siemienia lnianego
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 kostki bulionowe domowej roboty lub kupione gotowe (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 listki laurowe
     

Selery, marchewki i pietruszkę obrać i po wymyciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinii nie obierać, również zetrzeć na tarce. Cebule i czosnek drobno posiekać. Do dużego garnka wlać wodę i olej i zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, z dodatkiem kostek i liści laurowych. Po chwili dodać starte warzywa i dusić na mniejszym ogniu około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni. Do warzyw dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, siemię lniane i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Masę nałożyć do prostokątnych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut. Po tym czasie zostawić dolną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Pasztet po wystudzeniu podawać na kromkach chleba w towarzystwie świeżych warzyw.

KASZA Z MUSEM OWOCOWYM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej na sucho
  • 200-250 ml mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego bez cukru
  • mała szklanka świeżych lub mrożonych malin bądź jagód
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • łyżka płatków migdałowych
     

Świeże owoce umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, mrożone zaś wyjąć wcześniej z zamrażarki, by naturalnie się rozmrażały. Gdy będą gotowe, zmiksować je na mus w towarzystwie miodu. Płatki migdałowe zrumienić chwilę na suchej patelni. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować. Dodać do niego kaszę i gotować około 10 minut lub do momentu, aż kasza wchłonie większość płynu. Pod koniec gotowania można zdjąć kaszę z palnika, przykryć pokrywką i pozostawić do wchłonięcia się płynu. Gotową kaszę podawać z musem owocowym, posypaną uprażonymi płatkami.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI