Paluchy drożdżowe z sezamem

Zdrowe przepisy Newsy

Idealne do sałatki lub jako przekąska między posiłkami. Lekkie, chrupiące z sezamową nutą. Dla wszystkich ceniących sobie proste, sprawdzone przepisy. Paluszki lizać!

Składniki (22 paluchy)

2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej

1 szklanka ciepłej wody

POLECAMY

1 łyżeczka drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju Rapso

Dodatkowo

sezam KRESTO do posypania

1 jajko

Drożdżowe paluchy – chrupiący dodatek do wielu dań.

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Wykonanie

Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.

Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.

Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.

Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.

Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.

Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI