Składniki (22 paluchy)
2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
1 szklanka ciepłej wody
POLECAMY
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju Rapso
Dodatkowo
sezam KRESTO do posypania
1 jajko
Drożdżowe paluchy – chrupiący dodatek do wielu dań.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie
Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice