Dołącz do czytelników
Brak wyników

Owoce i warzywa poprawiają wygląd skóry

Artykuł | 2 września 2014 |
163

Wiele osób spędza godziny na opalaniu lub stara się poprawić wygląd swojej skóry w inny sposób. Potencjalnie, opalona, ciemna skóra uważana jest za „ładną”. W praktyce, opalanie w solarium czy stosowanie kremów do opalania nie jest dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza solarium, które wyniszcza skórę. Nie mniej jednak, wiele osób stara się poprawić wygląd swojej skóry w ten, a nie inny sposób. Nowe badania sugerują, że wygląd skóry można poprawić zdrowymi metodami, które również nadadzą jej blask i ładny koloryt – wystarczy jeść dużo owoców i warzyw. Produkty te, zawierają pigmenty organiczne zwane karotenoidami, które korzystnie wpływają na skórę, poprawiając jej koloryt. Według badań, przeprowadzonych przez Carmen E. Lefevre z University Business School i Davida I. Peretta z University of St. Andrews – obydwa w Wielkiej Brytanii – okazało się, że zabarwienie skóry odkrywa ważną rolę w atrakcyjności, zwłaszcza zabarwienie twarzy. Istnieją dwa podstawowe sposoby, które powodować mogą zmianę kolorytu skóry. Pierwszym jest opalanie a drugim spożywanie karotenoidów, czyli barwników organicznych występujących w kolorowych warzywach i owocach, takich jak marchew, morele, pomarańcze, mango czy szpinak. Badania sugerują, że lekko żółtawe zabarwienie skóry, spowodowane przez jedzenie niektórych warzyw i owoców jest postrzegane jako „zdrowa” skóra. Badacze nie wiedzą jednak, czy tego typu zabarwienie wpływa na postrzegani samej atrakcyjności twarzy. Badacze chcieli się dowiedzieć, jaki ro dzaj zabarwienia skóry powoduje wzrost samej atrakcyjności. Badanie zostało opublikowane w The Quarterly Journal of Experimental Psychology. Badania podzielone były na trzy doświadczenia. W pierwszym brało udział 60 uczestników, którzy za zadanie mieli ocenić przygotowane cyfrowo twarze, specjalnie do tych testów. W wersji komputerowej przygotowano 27 przykładów, z czego połowa miała intensywnie zabarwioną skórę dzięki pigmentom karotenoidów, a druga połowa cyfrowych twarzy, której dieta wynosiła by niskie stężenie kartoneidów. Zespół stwierdził, że 86% uczestników ocenił wersję twarzy z wysoką pigmentacją jako bardziej atrakcyjną. Podobny eksperyment został przeprowadzony z inną grupą 60 uczestników. Tutaj naukowcy, zmienili intensywność kolorytu cyfrowo przygotowanej twarzy. Również i w tym badaniu, okazało się, że 78,% uczestników uważało, że bardziej atrakcyjną twarzą jest ta o intensywniejszym zabarwieniu. W trzecim udział wzięło znów 60 uczestników. Tym razem, mieli oni jednak odpowiedzieć na pytanie, która twarz według nich jest efektem diety bogatej w karetonoidy. Z wszystkich uczestników, aż 75,9% odpowiedziało, że twarz o bardziej intensywnej pigmentacji jest wynikiem tychże składników. Naukowcy uważają, że są to mocne dowody, które sugerują iż spożywanie owoców i warzyw nie tylko poprawia koloryt skóry ale również przekłada się na wzrost atrakcyjności. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy