Odkryj niebanalność kaparów w zalewie octowej OLE!

Zdrowe przepisy Newsy

Kapary a tak naprawdę pączki kwiatów kapara, o lekko goryczkowym smaku, zanurzone w zalewie octowej świetnie komponują się z wieloma produktami. Przekonaj się sam i odkryj jak wiele kulinarnych inspiracji kryje w sobie ten warzywny przysmak.

Kapary w zalewie octowej OLE! uwodzą poprzez  idealną kompozycję aromatu, wyrazistości i charakteru. Z natury, w smaku kapary podobne są nieco do zielonych oliwek. Zalewa, wydobywa z nich cierpkość i lekką ostrość, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań rybnych, mięsnych, sałatek lub jako dodatek do sosów.

Zasada stosowania tej aromatycznej przekąski jest jedna. Najlepiej komponuje się z tymi daniami, które skomponowane zostały z produktów o delikatnym, niedominującym smaku, ponieważ wtedy mają najlepsze pole do wzbogacenia potrawy oryginalnością i mocą swojego aromatu. Warto dodać kapary w zalewie octowej OLE! do ulubionych dań rybnych, sałatek czy sosów, aby odkryć je w nowej, bardziej wyrazistej smakowo i oryginalnej wersji.

POLECAMY

________________________________________

Kapary w zalewie octowej OLE!
Pojemność: 212 ml
Cena: ok. 6 zł

Więcej na: www.wole-ole.pl

PRZEPIS: Zapiekanka makaronowa z burakami i kaparami OLE!

Składniki:

200g makaronu

3 ugotowane buraki

70g fety

30g startego sera żółtego lub parmezanu

2 jajka

150g pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 piersi kurczaka

1 łyżeczka rozmarynu

1/3 słoika kaparów w zalewie octowej OLE!

200g śmietany

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule siekamy, pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy, aż wszystkie składniki się zarumienią. Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Na patelnię wylewamy olej i wrzucamy pokrojone kawałki mięsa. Mięso doprawiamy  rozmarynem, solą i pieprzem. Dodajemy cebulkę z pieczarkami.

Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 10 min. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie łączymy. Odstawiamy na bok.  Buraki kroimy w kostkę. W misce łączymy śmietanę z jajkami, startym serem i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron z cebulką i mięsem, kapary, buraki, pokruszoną fetę. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy, aż do zarumienienia w 180oC przez ok. 20 min.

Więcej na: https://bit.ly/32TlgyO

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI