Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

10 czerwca 2014

Odchudzanie dzięki suszonym śliwkom

192

Badania przeprowadzone przez University of Liverpool wykazały, że włączanie do diety suszonych śliwek wspomaga utratę wagi. Rzadko zaleca się suszone owoce, kiedy chcemy schudnąć, mimo, że wiadomo o ich wspomaganiu uczucia sytości Badania miało na celu udowodnienie, że jedzenie śliwek faktycznie pomaga w chudnięciu, a trwało 12 tygodni. Obserwowano również, czy śliwki mają wpływ na apetyt. Badanych podzielono na dwie grupy – tych, którzy spożywali śliwki codziennie (140g kobiety i 171g mężczyźni) i tych, którzy otrzymali wszelkie porady na temat zdrowych przekąsek, które mogą spożyć i jednocześnie stracić na wadze. Naukowcy odkryli, ze osoby, które codziennie jadły śliwki schudły około 2 kg więcej, niż pozostali i stracili 2.5cm w biodrach. Wyniki z grupy spożywającej rekomendowane produkty to 1.5 kg i 1.7 cm. Ponadto mimo dość znacznej ilości spożywanych śliwek dziennie, zauważono, że są one bardzo dobrze tolerowane. Już po ośmiu tygodniach badani zauważyli u siebie zwiększenie uczucia sytości. Uczucie głodu największym wyzwaniem Dr Jo Harrold, który prowadził całe badanie, powiedział: - Są to pierwsze dowody na to, że dzięki śliwkom można utracić masę ciała bez jednoczesnego działa efektów ubocznych. Pokazuje to, że w przyszłości można swobodnie włączyć je w dietę, która ma na celu kontrolę wagi. Niezwykle pomocne jest obniżenie uczucia głodu i chęci zaspakajania apetytu, które są najważniejsze, a jednocześnie najtrudniejsze do pokonania dla osób, które chcą pozostać na diecie. Pomocne uczucie sytości Dr Jason Halford, profesor psychologii eksperymentalnej i dyrektor University’s Human Ingestive Behavior Laboratory dodaje: „Utrzymanie zdrowej diety jest trudne. Włączanie znacznej ilości owoców i warzyw do codziennego jadłospisu staje się wyzwaniem. Suszone owoce są wygodnym dodatkiem, który może go uzupełnić, a jednocześnie wspomóc, gdyż to właśnie zaspakajanie apetytu jest wówczas najtrudniejsze.” Agata Sugak źródło: ScienceNews.p

POLECAMY

Przypisy