Książka zawiera 105 roślinnych, bezglutenowych przepisów bez głównych czternastu alergenów (mleka, jajek, glutenu, soi, orzechów, orzeszków ziemnych, selera, gorczycy, sezamu, łubinu, ryb, skorupiaków, mięczaków, kakao) oraz bez zwykłego cukru Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe, oparte na dostępnych w Polsce warzywach i owocach. Zarówno weganizm, jak i wegetarianizm znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak alergie, otyłość, nowotwory czy choroby układu krążenia. Autorka po raz kolejny udowadnia, że nawet podczas ścisłej diety eliminacyjnej, wykluczającej także mięso i ryby, można odżywiać się smacznie, zdrowo i różnorodnie.
POLECAMY
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe‐Przetwory, Pieczywo‐Smarowidła, Śniadania‐Koktajle, Zupy, Obiady‐Kolacje, Wypieki‐Desery.
Każdy przepis, podobnie jak w poprzednich książkach, został opatrzony adnotacją dietetyczną przeznaczoną dla osób reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.
Wszystkie potrawy zostały podsumowane pod kątem wartości odżywczych i kaloryczności, by ułatwić bilansowanie codziennej diety.
W części merytorycznej prof.dr hab.n. med. Maciej Kaczmarski przybliża temat alergii pyłkowo‐pokarmowej u dzieci, młodzieży i dorosłych. Dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP, wyjaśnia wpływ zanieczyszczenia powietrza na nasze zdrowie.
W rozdziale Wywiad z MAG umieszczono odpowiedzi na pytania najczęściej zadawane autorce książki. Pozwolą one poznać MAGiczną historię, którą napisało życie z pasją i alergią w tle. To książka przeznaczona nie tylko dla alergików, ale także dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i
miłośników zdrowego odżywiania.
Katarzyna Jankowska, znana także jako MAG, jest autorką blogu i książek z serii Mama Alergika Gotuje. Dotychczas wyczarowała prawie 1500 przepisów bez głównych alergenów, w tym ponad 800 przepisów bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera na produktach ekologicznych i naturalnych. Jest mamą 24‐letniej Natalii, studentki medycyny, oraz 14‐letniego Konrada, dzięki któremu powstały jej książki.
Tytuł:
Mama Alergika Gotuje.
Tradycyjnie i Nowocześnie.
Premiera:
2 grudnia 2018 r.
Autor:
Katarzyna Jankowska
Kategoria:
Poradniki
Format:
240 mm x 210 mm
Liczba stron:
256
Cena:
54,99 zł (oprawa twarda)
Cena:
49,99 zł (oprawa miękka)