Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

6 lutego 2015

Nawet lekko podwyższony poziom złego cholesterolu (LDL) jest ryzykiem dla serca

160

Z najnowszych badań wynika, że jeśli masz od 35 do 55 lat, to nawet lekko podwyższony poziom LDL zwiększa ryzyko chorób serca o ok. 40%. Wprawdzie nie każda osoba z lekko lub umiarkowanie podwyższonym poziomem LDL będzie musiała przyjmować leki, ale można wiele zyskać poprzez zmianę diety i wzrost aktywności fizycznej.

POLECAMY

Wyniki badań, którymi kierowała dr Ann Marie Navar-Boggan, ukazały się w  Circulation.

To jaki prowadzimy tryb życia w wielu 20, 30 czy 40 lat, może się przyczynić do powstania chorób w późniejszym wieku. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu LDL.

Zbyt wysoki poziom LDL może doprowadzić do gromadzenia się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co ogranicza przepływ krwi do wszystkich narządów, w tym serca i mózgu. Po pewnym czasie chory odczuwa bóle serca,  doznając tzw. dusznicy bolesnej. Po pewnym czasie grozi mu nawet atak serca.

W Polsce co roku umiera 400 tys. osób. Co druga osoba z powodu choroby układu krążenia. Według głównego Urzędu Statystycznego jest to najczęstsza przyczyna śmierci w Polsce. Na choroby układu krążenia bardziej narażone są kobiety. Amerykańscy naukowcy przebadali 1478 dorosłych, którzy nie byli chorzy na serce .

Prawie 2/5 osób w wieku 55 lat miała podwyższony poziom cholesterolu od co najmniej 10 lat. Przez następne 15 lat ryzyko wystąpienia choroby serca wynosiło  u nich 16,5% – prawie 4 razy więcej niż u osób z prawidłowym poziomem cholesterolu (4,4%).

Każda dekada z wysokim poziomem LDL zwiększa ryzyko o 39%.

Nigdy nie jest za późno, aby zacząć myśleć o zdrowiu swojego serca. Można wpłynąć na poziom cholesterolu poprzez zdrową dietę i utrzymywanie aktywności fizycznej – powiedziała Doireann Maddock z British Heart Foundation – Już wiemy, że podwyższony poziom cholesterolu we krwi wiąże się z ryzykiem ataku serca lub udaru – dodała Maddock.

Dopuszczalny poziom złego cholesterolu zależy od wielu czynników. Dla osoby zdrowej za normę można uznać 130mg/dl, pod warunkiem, że nie pali papierosów, nie ma nadwagi i nie spożywa nadmiaru tłuszczów zwierzęcych. Jeśli przeszło się zawał, udar lub cierpi się na chorobę niedokrwienną serca – norma wynosi mniej niż 100 mg/dl. W przypadku cukrzycy jest to jedynie 70 mg/dl.

Zuzanna Kućma źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy