Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

17 marca 2015

Najlepsze naturalne źródła białka

174

POLECAMY

Białka to nazwa dużej, złożonej grupy cząsteczek, które stanowią fundament tkanek organizmów żywych. Grupa ta, zawierająca jeden lub kilka reszt aminokwasowych, pełni wiele ważnych funkcji w naszych organizmach, łącznie z wspomaganiem wzrostu i odnowy komórek, podtrzymywaniem funkcji immunologicznych i wiele innych.

Niedobór białka sprawia, że odczuwamy zmęczenie, proces zdrowienia się wydłuża, zaczynamy cierpieć na zanik mięśni i inne nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego ważne jest dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Które produkty są bogate w białko?

  • Kurczak – oto powód, dla którego kurczak jest tak popularny wśród kulturystów. Jedna średniej wielkości pierś z kurczaka zaopatruje nasz organizm w całe 17 g białka, co czyni ją jednym z produktów najbogatszych w białka. W udkach z kurczaka oprócz góry białka, znajdziemy selen, witaminy B3 i B6 oraz fosfor.
  • Ryby – większość ryb stanowi doskonałe źródło białka, ale łosoś, tuńczyk, lucjan i halibut wygrywają w tej kategorii. Jeden filet zawiera około 22 g białka, w przypadku okonia, flądry, soli, dorsza i tilapii jest to 17-21 g. Ryby są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są dobre dla zdrowia naszego serca i mózgu, tak jak i w witaminę D, ryboflawinę, wapń i magnez.
  • Wieprzowina – jeden kotlet schabowy zapewnia 33 g białka, co przekracza połowę zalecanej porcji dziennej (dla kobiet jest to 46 g, dla mężczyzn 56 g). Warte uwagi są też inne produkty wieprzowe, tak jak pieczeń wieprzowa, szynka i bekon.
  • Wołowina – choć czerwone mięso zwykle zawiera mniej białka niż białe mięso, wciąż jest godne polecenia. Klasyczny stek, na przykład, dostarcza około 19 g białka, jak również dużą ilość żelaza, cynku i witaminy B12.
  • Jajka – jedno duże jajko zawiera 6 g białka, co sprawia, że jajka stanowią jedno z głównych źródeł białka dla wegetarian. Choć bogatsze w proteiny jest białko, nie można pominąć żółtka ze względu poprawiające wzrok karotenoidy – luteinę i zeaksantynę.
  • Jogurt grecki – według strony bodybuilding.com 227 g jogurtu dostarcza 23 g białka, przez co stanowi on najbogatszy w białka produkt mleczny. Jest też świetnym źródłem probiotyków.

Inne produkty bogate w białka to nieprzetworzone sery, warzywa strączkowe, orzechy, nasiona, niektóre rośliny bezglutenowe (np. gryka), spirulina, chlorella. Aleksandra Żyła źródło: ScienceNews.pl

Przypisy