Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

18 września 2014

Nadmiar soli w diecie prowadzi do chorób autoimmunologicznych

0 21
Przetworzona żywność, mnóstwo sztucznych składników czy nadmiar soli to tylko niektóre przyczyny, które mogą powodować choroby autoimmunologiczne. Zespoły naukowców z Yale University i University of Erlangen-Nuremberk w Niemczech, stwierdziły, że nadmiar spożycia rafinowanej i przetworzonej soli zwiększa ryzyko takich problemów jak astma, egzemy, łysienie i stwardnie rozsiane (SM). Międzynarodowy zespół naukowców pobrał próbki z wielu fast foodów i popularnych pizzerii z całego świata, testując w nich zawartość soli. Okazało się, że większość produktów sprzedawanych w tego typu zakładach i barach szybkiej obsługi, zawierały zbyt duże ilości przetworzonej soli. W samych Stanach Zjednoczonych, wytyczona norma została przekroczona nawet dwukrotnie. Nawet w przypadku, kiedy testowane produkty określane były mianem „niskotłuszczowych” lub „niskokalorycznych”, badacze stwierdzali, że i tak zawierają one dodatkowe ilości soli w celu polepszenia smaku potraw. Skutkiem tego jest problem z nadmiarem soli w organizmie, co potencjalnie wywołuje stan zapalny, który prowadzić może do choroby autoimmunologicznej. Badania laboratoryjne wykazały, że nadmiar soli w organizmie, prowadzi do wzmożonej produkcji agresywnych komórek, które powodują osłabienie układu odpornościowego. Naukowcy szukają metody walki z tymi agresorami, które uszkadzają komórki odpornościowe. Warto pamiętać, że sól jest ważnym elementem życia. Jednak sól soli nie jest równa. Jakość soli w niektórych potrawach pozostawia wiele do życzenia w przeciwieństwie do rafinowanej soli kuchennej, soli morskiej, które zawierają setki unikalnych minerałów i są bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Nie wykazano jeszcze, by mogły powodować uszkodzenie układu odpornościowego w wyniku czego może wystąpić choroba autoimmunologiczna. Minerały zawarte w tak odżywczej soli, niosą dla organizmu ładunek elektryczny, stąd często nazywane są elektrolitami, które chronią przed chorobami. Naukowcy aktualnie obmyślają i testują sposoby walki z nadmiarem soli sprzedawanej w barach szybkiej obsługi, które niosą liczne zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. źródło: ScienceNews.pl

Przypisy