Muffinki marchewkowo – orzechowe

Zdrowe przepisy

Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo – orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.

 

Składniki (12 porcji):

POLECAMY

200 g drobno startej marchewki

200 g tartych orzechów laskowych BackMit

4 jajka

50 g orzechów włoskich

100 g cukru

10 ml oleju

starta skórka z 1 pomarańczy

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 cukru waniliowego

szczypta soli

Muffinki marchewkowo – orzechowe Fot. BackMit

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.

Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.

Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.

Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do
połączenia składników.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.

Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Udekoruj tak jak lubisz - np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI