Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

11 lutego 2015

Mieszanka bakterii jelitowych a ryzyko choroby zapalenia kości

61

Z badań szpitala Dziecięcego St Jude wynika, że dieta może mieć wpływ na rozwój choroby autoimmunologicznej kości. Wszystko spowodowane jest bakteriami jelitowymi, które mogą powodować zapalenie.

Niektóre diety mogą wywołać zmiany w ekosystemie bakteryjnym jelit, co może zmienić podatność kości na choroby autoimmunologiczne przez modyfikację odpowiedzi immunologicznej. Wyniki pojawiły się w publikacji online w czasopiśmie naukowym Nature.

Badanie daje wgląd w to, w jaki sposób tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które żyją w jelitach – wpływają na zdrowie. Drobnoustroje te, tworzą zróżnicowany ewoluujący ekosystem, który pomaga w trawieniu i pomaga również kształcić komórki odpornościowe, które następnie pełnią funkcję ochronną przed zakażeniem. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zmiany w składzie mikrobiomu mogą przyczyniać się do rozwoju chorób. Począwszy od raka, a kończąc na chorobach przewlekłych i stanach zapalnych, takich jak stwardnienie rozsiane. Mechanizmy, które za to odpowiadają nie były jednak do końca poznane.

Badania przeprowadzono na mysim modelu. Myszy posiadały mutację genu Pstpip2, który prowadzi do zapalenia kości i szpiku we wczesnym okresie życia, co miało odzwierciedlać działania na organizmie dziecka.

Badacze wykazali, że zmiana składu odżywczej diety, doprowadziła do znacznego wzrostu i spadku niektórych bakterii jelitowych. Dotyczy to również bakterii zwanych Prevotella, które odpowiedzialne są za wywoływanie stanu zapalnego kości i szpiku, zapalenia stawów i innych zaburzeń zapalnych u ludzi.

Jednak odpowiednia dieta, która ograniczała wzrost Prevotella, ochraniała myszy przed zapaleniem szpiku kostnego.

Naukowcy przeprowadzili również kilka eksperymentów probiotycznych, które obejmowały suplementację antybiotyków o szerokim spektrum działania przez myszy. Naukowcy chcieli w ten sposób sprawdzić wpływ immunologicznej cząsteczki interleukiny-1β (IL-1β). Jak się okazało, cząsteczka ta przyczynia się również do stanów zapalnych, a testowane probiotyki hamowały wzrost  IL-1β.

Badania te miały na celu pokazać, jaki wpływ mają różne diety. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych, zwłaszcza gdy opierają się produktach niezdrowych, podczas gdy inne typy diet mogą zapobiegać stanom zapalnym. Te analizy wymagają jednak dodatkowych badań.

źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy