Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski

Newsy

Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeño to najlepszy wybór dla tych, którzy lubią ostrzejszą kuchnię – na przykład rodem z Meksyku. Z Meksyku pochodzi również przepis na koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski.

Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Poza swoim wyjątkowym, delikatnym mięsem posiadają wiele cennych witamin i minerałów, są również doskonałym źródłem białka. Dodatkowo, przez swój delikatny smak, bardzo dobrze uzupełniają przeróżne potrawy - od pizzy, przez makarony na sałatkach kończąc. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Naszym faworytem jest lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.

POLECAMY

Ketchup BIO Roleski  340g z jalapeno

Składniki ( 4 porcje) :

Sos koktajlowy:

1 średnia cebula

6 ząbków czosnku

2 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO

2/3 łyżki soku z limonki

kilka kropel tabasco

1 średni ogórek

2 dojrzałe awokado

1 zielona papryka

1 pęczek kolendry, posiekanej

20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek

ćwiartki limonki do podania

1 papryczka chilli/jalapeno

opcjonalnie: kukurydziane nachos

Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.

Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.

W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.

Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.

Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny

Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł

Na                                                   100g             20g

Kalorie                                           100 kcal      20 kcal

Energia                                          422 kJ         84 kJ

Tłuszcz                                          < 0,5 g         < 0,5 g

Węglowodany                           21 g              4,3 g

Białko                                            1,9 g            0,4 g

Sól                                                   2,4 g            0,48 g

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI