Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Poza swoim wyjątkowym, delikatnym mięsem posiadają wiele cennych witamin i minerałów, są również doskonałym źródłem białka. Dodatkowo, przez swój delikatny smak, bardzo dobrze uzupełniają przeróżne potrawy - od pizzy, przez makarony na sałatkach kończąc. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Naszym faworytem jest lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.
POLECAMY
Ketchup BIO Roleski 340g z jalapeno
Składniki ( 4 porcje) :
Sos koktajlowy:
1 średnia cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO
2/3 łyżki soku z limonki
kilka kropel tabasco
1 średni ogórek
2 dojrzałe awokado
1 zielona papryka
1 pęczek kolendry, posiekanej
20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
ćwiartki limonki do podania
1 papryczka chilli/jalapeno
opcjonalnie: kukurydziane nachos
Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.
W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.
Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.
Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 100 kcal 20 kcal
Energia 422 kJ 84 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 21 g 4,3 g
Białko 1,9 g 0,4 g
Sól 2,4 g 0,48 g