Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

5 listopada 2019

Maspex w ramach #AnnualFoodAgenda EIT Food inspiruje i szerzy wiedzę

0 9

Maspex w ramach EIT Food współtworzy projekt #AnnualFoodAgenda, który skupia się na edukacji konsumentów oraz inspirowaniu najmłodszych do poznawania nowych obszarów związanych z żywnością. Współpracując z partnerami z całej Europy firma przez cały rok angażuje się w projekty edukacyjne i komunikacyjne – nowe zrealizowane inicjatywy to kolejne ciekawe eventy i warsztaty.

W ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda eksperci Maspeksu dzięki współpracy z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie i innowatorami działającymi w przemyśle rolno-spożywczym, przybliżyli najnowsze osiągnięcia badawcze i technologiczne w obszarze produkcji zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy minimalnych stratach surowców i ograniczonym wpływie na środowisko naturalne. W strefie EIT Food podczas Festiwalu Przemian w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie na uczestników czekały innowacyjne ekspozycje. Była to okazja, by przyjrzeć się m.in. naturalnym i funkcjonalnym produktom spożywczym, czy nowoczesnemu podejściu do żywności.

Z kolei podczas wydarzenia „Jesteś tym, co jesz” w Galerii Warmińskiej w Olsztynie naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i eksperci firmy Maspex, w dniu obchodzonej w całej Europie Nocy Naukowców, zorganizowali serię warsztatów, pokazów i eksperymentów poświęconych zagadnieniu zdrowego odżywiania. W samym centrum olsztyńskiej galerii handlowej powstało wielkie laboratorium, w którym każdy, bez względu na wiek, mógł badać, poznawać i analizować żywność, znaną nie tylko z naszego codziennego menu. Uczestnicy m.in. poznali superbohaterów wśród żywności, wzięli udział w warsztatach kulinarnych „gotuję – nie marnuję” i testowali swoje zmysły.

Wydarzenia były częścią projektu #Annual Food Agenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. Projekt #AnnualFoodAgenda jest realizowany w 3 krajach UE – Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go eksperci Maspex – jednej z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej oraz  naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.


* * *

EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa na rzecz innowacji żywności, której celem jest stworzenie zrównoważonego i przyszłościowego sektora spożywczego. Inicjatywę tworzy konsorcjum kluczowych przedstawicieli przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z ośmiu wspólnot wiedzy i innowacji (KIC) ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE utworzony w 2008 r. w celu promowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

EIT Food ma na celu ścisłą współpracę z konsumentami w celu opracowania nowej wiedzy i opartych na technologii produktów i usług, które ostatecznie zapewnią zdrowszy i bardziej zrównoważony styl życia dla wszystkich obywateli Europy.

Maspex to polska firma, jedna z największych w segmencie produktów spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Firma jest zdecydowanym liderem na rynku soków, nektarów i napojów w Polsce, w Rumunii, w Czechach, na Słowacji, czołowym producentem na Węgrzech, Bułgarii i na Litwie oraz wiodącym producentem produktów instant (kawa cappuccino, kakao, zabielacze w proszku do kawy, herbatki rozpuszczalne) w Europie Środkowo-Wschodniej. Maspex to także lider na rynku makaronów w Polsce oraz ich wiodący producent w Rumunii. Zajmuje również liderską pozycję na rynku dżemów, keczupów i sosów oraz jest czołowym producentem w segmencie dań gotowych i przetworów warzywnych w Polsce. Firma jest także czołowym graczem na rynku wody w Rumunii.

Przypisy