Marynaty grillowe do mięs

Zdrowe przepisy

Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.  

Idealne zamarynowane mięso  to podstawa sukcesu grilla

POLECAMY

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Składniki marynaty z sosem sojowym:

1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego

1/2 cytryny

gałązki świeżego rozmarynu

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.

2. Czosnek kroimy  w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.

3. Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.

 

Składniki marynaty z ciemnym piwem:

1/2 litra piwa

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1–2 ostre papryczki

1 i 1/3  łyżeczki soli (lub do smaku)

1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.

2. Marynata doskonale komponuje się z drobiem.

Składniki marynaty z octem balsamicznym:

1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego

gałązki świeżego cząbru, tymianku

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower

1 i 1/3  łyżeczki soli (lub do smaku)

3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.

2. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie  mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.

3. Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.

 

----------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI